Nov zakon o navijačih izkusili trije lendavski navijači. Kaj se je sploh dogajalo po tekmi v Martjancih?

V nedeljo, 20. marca popoldan se je v Martjancih, na tamkajšnjem nogometnem igrišču NK Čarda, odvilo 15. kolo 3. slovenske nogometne lige -Vzhod. A tokrat ne bomo pisali o nogometnem srečanju temveč o incidentu, ki se je zgodil takoj po srečanju obeh ekip. Epilog? Trije lendavski navijači prvi izkusili nov zakon o navijačih, padale so tudi globe. Pa se je res vse zgodilo tako, kot je včeraj pisalo recimo v tedniku Vestnik?
Po tem, ko je glavni sodnik Goran Mijatović na tisti sončen dan še zadnjič zapiskal, se je srečanje med ekipo Nafte 1903 iz Lendave in domačo ekipo Čarda končalo z remijem. Kot je moč prebrati na spletni strani MNZ Murska Sobota, ki je tudi organizator tekmovanja v 3. SNL -Vzhod so “se navijači gostujoče ekipe NAFTA 1903 napotili preko igrišča proti garderobam. Ko so prišli v neposredno bližino garderob so do njih pristopili domači varnostniki in je pri tem prišlo do večjega prerivanja in tudi pretepanja.”

Pretepanje ni dovoljeno, žaljenje na nacionalni osnovi in pozivi k poboju pa so?

Seveda so pri MNZ Murska Sobota napisali le delno resnico. Namreč, ko je srečanja bilo že konec in se je večina obiskovalcev odpravljala vsak v svojo smer domov, pa so se mirno in brez posebnosti domov odpravljali tudi lendavski navijači -Gorgone, je ekipa petih ali šestih vinjenih mladih, starih okrog 20-23 let iz okolice Murske Sobote, morda celo iz Martjancev, ki se je zbrala v začetku drugega polčasa, pričela z vpitjem slabšalnic, žalila lendavske navijače na nacionalistični osnovi in več kot očitno načrtno provocirala. Pri tem seveda velja omeniti tudi, da so slednji pozivali k poboju Madžarov.

In takrat se je začelo. Lendavski navijači Gorgone so se podali čez igrišče do druge strani, v smeri slačilnic in ko so omenjeni bili že praktično na drugi strani, se je vpletla še policija in za umiritev pretepa uporabila tudi tonfo, plinski razpršilec in psa. Na pomoč so poklicali tudi okrepitve in enega navijača, mladoletnika, tudi prijeli. Najbolj ga je skupil vodja varnosti, ki je bil v predel nosu tudi telesno poškodovan.

Kaj pravijo pri policiji?

“Nekaj minut  po končani tekmi so policisti zaznali, da je skupina gostujočih navijčev preko ograje + skočila na igrišče in se napotila proti skupini domačih navijačev. Ob robu igrišča jih je poskušal zadržati reditelj, katerega je skupina navijačev napadla in ga telesno poškodovala.”“Policisti zbirajo obvestila zaradi suma storitve večih prekrškov (Zakona o varstvu javnega reda in miru, Zakona o javnih zbiranjih, Zakona o omejevanju porabe alkohola) in in suma storitve kaznivega dejanja napada na uradno osebo zoper več oseb.”

Pridržali le lendavske navijače, skupina petih ali šestih mladih srečanje zapustila brez težav, vključno z nekaterimi iz publike, ki so vabili k spopadu

A je seveda je pri tem najbolj zanimivo, da so kaznovali le tri lendavske navijače (enega pridržali), tisti, ki pa so celotno zadevo zakuhali, vzklikali žaljivke na nacionalni osnovi in pozivali k poboju pa so kraj dogodka mirno zapustili. Res je, da je pretep bil popolnoma nepotreben, a je tudi res, da bi policija bila primorana ukrepati že ob vzklikih -pa so srečanje raje mirno spremljali z roba igrišča. Tako bi sicer lahko ukrepali tudi reditelji.

Epilog?

En prijet Lendavčan, mladoletnik in druga dva, so za obdobje enega leta prejeli prepoved udeležbe na športnih prireditvah, kot določa 62. člen Zakona o nalogah in pooblastilih policije, preiskovalni sodnik pa je to tudi potrdil. “Ob ugotovljenem neupoštevanju ukrepa se osebi odredi, da prireditev zapusti, ob neupoštevanju te odredbe pa se jo lahko pridrži – za kršitev prepovedi udeležbe je predpisana globa od 300 do 800 eurov. Osebi, ki najmanj dva krat krši ukrep prepovedi udeležbe na športni prireditvi lahko preiskovalni sodnik na predlog policije odredi javljanje na območni policijski postaji ob začetku določenih športnih prireditvah,” so sporočili iz PU Murska Sobota.

 • Sašo

  Neumnosti, trem navijačem na licu mesta odredijo prepoved obiskovanja tekem, moder policist je polict in sodnik hkrati..brez kakšnega koli postopka, sodnega. Če si pa ukradel milijon € se pa vleče leta in leta sodba . Kavbojska država, ni kaj .

 • pametnjakovič

  ni opravičila za neumnost, ki so jo gorgone naredili! ja, provocirali so jih, oni pa so se pustili sprovocirati!!! to ne more biti izgovor! to je kot, da me policaji v avtu ustavijo in napiham, pa se bom potem izgovarjal na vse živo, da je prijatelj častil, da je kolega v avtu pred mano še bolj pijan, pa take gluposti… podpiram izrečeno kazen!

 • logan

  Pa ukradi milijon Sašo. Primerjava ti je za zgodovino.
  Nobena država, niti kavbojska, ti ne pomaga, če si smotan.

  • Sašo

   logan..pa saj, razmišljam da bi ukradel milijon, dve – tri leta odsediš, pa pičiš na lepše . Moja primerjava je čisto dobra, če jo seveda razumeš..

  • Sašo

   Aja, moti te , ker si policaj 😉 .. pa kaj nisi takoj povedal, da te moti mnenje, da ima lahko modri Mirko pač kavbojska pooblastila da kaznuje navadne državljane kako se mu zljubi..torej , če jaz tebi na tekmi nisem všeč, brez dokazov napišeš globo ali pa mi prepoveš obiskovanje tekem za celo leto..Nobena države, še tako kavbojska, ti ne pomaga , da bi ti bil kaj več od vanabi šerifa 😉 ..

 • kreft marko

  žaljenje je del navijaške folklore (žal). gorgone so ble dovolj smotane da so se pustile sprovocirat. po drugi strani se pa derejo jebeš muro, jebeš soboto…mi smo mađari, vi ste cigani…ubij žabara, jebem glupe štajerce…bla bla bla. pol se pa na tem portalu napiše, da so nas žalili na nacionalni osnovi. to je naravnost amatersko.

  • gledalec

   ne mešaj pojme. niti gorgone niso slišale čisto vseh groženj kere smo lendavski gledalci na drugi strani slišali.. kot so crknite mađari, pobiti vas treba, ubijte mađare, crknite vsi.. če praviš da je to še na kakši drugi tekmi mi daj naštej. hvala

   • flower power

    to se dogaja na vsaki tekmi, ker so ljudje nevzgojeni in primitivni. lahko bi rekli desničarji

    • luka

     A boste zdaj lepili plakate tudi v bran Madžarov? Ali pa ste samo navadni licemeri in antikristi?

  • gledalec

   gospod kreft!!!!!!! če je to za tebe del navijaške folklore se najavi v HRASTOVEC takoj!!!!!!

  • Slovenec in Madžar v enem

   Ubi, ubi Mađare je del prekmurske navijaške folklore, samo prekmurske, spoštovani kreft marko! Zakaj niso organizatorji ali sodniki zaustavili tekme, odstranili ter kaznovali odgovorne za tak nacionalistični izpad? To se dogaja že desetletja nazaj, pa nič! Za tako dejanje je predpisana večletna zaporna kazen. Bodimo iskreni, oblast to tolerira. Žalostno je, da kaznujejo tiste, ki se branijo, povzročitelji pa so takorekoč nagrajeni za svoje “slovensko herojsko dejanje”.

   • Martjančar

    Ko smo že pri desetletjih … Gorgone se že prav toliko časa vedno znova derejo Ubi Gringosa … ko igrajo z Muro … a to ni isto ?! se pravi hujskanje k poboju ?! in nikoli do zdaj ni bil noben problem, kako in zakaj se je navijalo … zdaj, ko pa narediš pizdarijo je pa kar naenkrat treba neke banalne izgovore iskat … dajte lepo vas prosim ?! Če ste vsi tak pametni, pa če vas vsaka nepravilnost “kao” tako zelo moti – zakaj pa niste pristopili k policistom in prijavili kršitelje, ki so bili tako hudobni in nekulturni do vas ?! vi ste se šli pretepa vse poprek, ker je to za vas najboljša rešitev … saj s tem namenom ste 100% že prišli, saj mene lahko nevem kako provociraš pa sem bom raje obrnil stran, kot pa se tepel ?!

    • Đouži

     Mešaš pojme majster. Vaši so provocirali vse ki so madžarske narodnosti, Gorgone pa se derejo to nasprotni navijaški skupini. Če si bil res na tekmi potem veš kaj je sin onega varnostnika govoril za Madžare. Verjetno ni mislil Gorgone…… Mi smo bili namreč na tistem delu, kjer so bili tudi provokatorji. Tudi prijavo za sovražni govor smo opravili. Scanje proti vetru smo naredli. To kaj ti pišeš velja za tebe. Ljudje so različni. Saj znaš sam.

     • Martjančar

      Glej boli mene k…. za Madžare pa za Gorgone … pa za navijače nasploh … če so že na takem intelektualnem nivoju, da se verbalno žalijo vse vprek – njihova stvar… ampak potem naj marsikatere žaljivke požrejo, ne pa da potem pokažejo res ves svoj intelektualni repertoar in se gredo FIZIČNO OBRAČUNAVAT … sam sem pa strogo proti NASILJU – ker na take športne prireditve pride tudi veliko otrok … in če nimaš v glavi, da bi brzdal malo sam sebe že zavoljo otrok potem nimaš na take dogodke kaj hodit … pa lp iz Martjanec

     • Đouži

      Z drugimi besedami želiš rečti, da ti je vseeno, če bo na športni prireditvi otrok slišal rasistično ali nacionalistično dretje? Moti pa te samo nasilje? Dober si. Pozdrav v Martjance

     • Slovenec in Madžar v enem

      Nimaš niti ti, ne noben drug Martjančar, pa nihče nasploh in noben Prekmurec kaj žaliti Madžare, pa pozivati k poboju Madžarov, Hrvatov, Nemcev, Angležev, Američanov, kristjanov ali muslimanov ali kogakoli drugega.

 • seskvač

  debate 16-letnikov sledijo…

 • naftaš

  Oblast, organizatorje in varnostne službe doslej še nikoli in na nobeni tekmi ni motilo, da se poziva na poboj Madžarov! Sramotno in umazano! Pomislimo, kako bi reagirali, če bi Madžare nadomestili s Slovenci, Hrvati, Avstrijci, migranti ali muslimani?

 • Karcsi

  Lepo od Lendavainfo za poročanje, ki prikaže zgodbo s prave plati. Če navijači Gorgone ne bi naredili sr*nja bi ta nacionalizem ostal še naprej. Stvar se stopnjuje iz tekme v tekmo. In seveda, da policisti tega ne bodo sankcionirali saj so sami Prekmurci, ti vzkliki pa jim nezavedno pašejo, hočeš-nočeš tako je..Jaz se tekem s svojim vnukom več ne udeležujem. Ne želim biti prisoten na kraju, kjer mora otrok poslušati bolane vzklike. Sem prepričan da nisem edini. Če to bere kakšen policist ga prosim naj se zamisli. Tekma ali navijači gor ali dol. Ko smo v zgodovini doživeli in preživeli marsikatere neprijetne dogodke, bi bil čas da smo že enkrat zreli. Prekmurci, kaj dosežete s pobojem Madžarov? Saj ste sami Madžari, če se radi vračate v zgodovino, ta ne laže. Tukaj so bila žal-ali ne Madžarska tla. Da smo Madžari lahko jemljem kot prednost s katero sem v življenju večkrat prišel boljše skoz. Povzeto od bistva je bila reakcija navijačev celo pričakovana. Enkrat je do tega moralo priti. Oni so odraz stiske, čeprav njihovo dejanje obsojam in jih na noben način ne simpatiziram. Policisti, kdaj boste pošteno opravljali svoje delo, se pravi imeli ničelno toleranco za sovražni govor?

 • logan

  Sašo, vidim da si malo hecmajstra. To je dobro. Kot prvo, nisem policaj, tako da si lahko te frustracije takoj zbrišeš iz bistrih možgančkov. Kot drugo, nogomet mi dol visi prav zaradi takšnih, kot sem napisal, smotanih in na tekme več ne hodim. Da bi pa še svoje otroke peljal na takšen športni dogodek, pa ni nobenih šans. Športna vzgoja pa taka. Kot tretje, nobeno mnenje me ne moti, vsak ima pravico do njega. O policijskih pooblastilih pa bi rekel takole: odvisno na kateri strani zakona si. Ti njihovo delo odgovarja (ker je nekdo smotan), ali pa ti ne odgovarja (ker si “ti” smotan). Zdaj mi pa razloži samo nekaj. Zakaj morajo biti policaji, redarji in kdo ve kdo še, na vsaki vaški (nogometni) tekmi? Bom ti kar jaz odgovoril. Ne, ne bom.

  • Slovenec in Madžar v enem

   Glej logan športnih rezultatov ne merijo z IQjem, šport je za telo (in za brušenje strategije), je kulturna vojna, sad človeške civilizacije če hočeš filozofsko razlago. Redarji, policaji in kamere pa so vsepovsod, in zaradi bomb in idiotov jih bo vedno več. Sramotno je, da oblasti in madžarsko manjšinsko vodstvo Goncz in Horvath (pa tudi Balažek, kot na pol madžar in župan Lendave) že leta in leta tolerirajo pozivanja k poboju Madžarov na nogometnih tekmah. To ti vse pove o teh ljudeh in o stanju naše družbe. Medtem pa v Lendavi branijo migrante s plakati, oni so seveda pomembnejši v vseh ozirih.
   Zahvaljujoč lendavainfu se bodo tokrat morda zmigali. Morda.

   • Sašo

    Torej ne maraš nogometa in to je to..mika te pa, sicer ne bi pisal na to debato .

    • Slovenec in Madžar v enem

     Če te to baš zanima: še ne tako davno sem tudi sam bil pri Nafti, od malega do mladincev, bil sem igralec in navijač, med Slovenci in Madžari. Razen nekaterih trenerjev in redkih posameznikov smo vsi govorili oba jezika, tako na igrišču, kot na tribuni. Bili smo pravi Lendavčani. Danes pa očitno nekatere moti, da Madžari še vedno obstajajo v Lendavi in okolici. Torej, deloma me fusbal zanima, zaničevanje na nacionalni osnovi pa me silno moti ne glede nacijo in na nogomet. Pozivanje v štadionih na poboje na nacionalni osnovi je balkanska mentaliteta. Lendava pa nikoli ni bila Balkan, Slovenija pa na žalost iz dneva v dan to vedno bolj postaja.

 • logan

  Niste opazili, da ne pišem o Slovencih in Madžarih? To o IQ-ju naj bi bila filozofska razlaga? Ne me hecat ! Kaj je to brušenje strategije? Oranje njive? Začnem na severu in končam na jugu? Poboj Madžarov? Še en hec. Nisi nikoli videl, da po tekmi nekateri navijači nasprotnih moštev skupaj pijejo pivo in da za šankom ni nobenega poboja enih in drugih? To da na tekmi kričijo, se derejo na sodnike (tudi ti bi lahko rekli kakšno o pobojih njih samih) in nasprotne igralce, je eno samo praznjenje. Ko se dere na sodnika ima pred seboj šefa v službi, kateremu odkrito ne more (sme) reči nobene ali pa ženo, pred katero klečeplazi ves teden. Na tekmi pa si dajmo duška nad nič krivimi “nasprotniki”, ki pa so tisti dan prav vsi na katere naletijo. Pred tekmo, na tekmi in po tekmi. Potem pa spat in jutri je spet en nov, normalen dan. Kakor za koga.

  • Slo-vo

   Ne razumem te tvoje logike Logan… potemtakem po tekmi med srbi in albanci, ko si izkričijo vse svoje frustracije in jebejo en drugemu vse po spisku, tam do desetega kolena, še zavijejo na eno pivo.
   Ali pa na tekmi med srbi in hrvati, ko si skoraj notranje organe en drugemu ven spojemljejo, ( verbalno seveda ), po tekmi pa skočijo na en pir in se trepljajo po ramenih, kao saj ste vi tudi dobro špilali…..
   Da se omejim le na bližnjo okolico…bolano, bolano s te tvoje strani.

 • Slovenec in Madžar v enem

  Ubi ubi Mađare ni hec ampak sovražni govor najhujše vrste v javnosti!
  Budale neotesane.

 • logan

  Slo-vo. Če ti bom karkoli odgovoril, boš pa prišel še na tekme med Venero in Marsom. Glej, jaz živim tukaj, gledam okoli sebe in vidim. In točno tako je kakor sem ti opisal. Pa če se sprijazniš ali ne.