Nov most in obvoznica: “S strani ministrstva ne potekajo nobene aktivnosti umeščanja priključka oz. obvoznice v prostor.”

Že nekaj let je govora o novem povezovalnem mostu med Slovenijo in Hrvaško na reki Muri, na območju občine Lendava, natančneje na območju Petišovcev in občine Mursko Središće. Nevzdržne razmere v Murskem Središću, kar se tovornih vozil tiče in moledovanja ter številnih pisem tamkajšnjega župana Dražena Srpaka državnemu vrhu, so obrodila sadove -a le pri sosedih. Iz direktorata za kopenski promet so namreč sporočili, da “a strani ministrstva ne potekajo nobene aktivnosti umeščanja priključka oz. obvoznice v prostor.”
Več kot 18.000 tovornih vozil na mesec pelje čez Mursko Središče do Čakovca po vstopu sosednje Hrvaške v evropsko unijo. Številni protesti, pisanja, številna medijska poročanja, prometne nesreče in podobno, so le zganili hrvaški državni vrh. Hrvaška vlada je namreč na svojem 171. rednem zasedanju, ki se je odvilo januarja v Čakovcu, tamkajšnjo Ministrstvo morja, prometa in infrastrukture pooblastilo, da v sodelovanju s tamkajšnjim Ministrstvom za zunanje in evropske zadeve ter z drugimi pristojnimi ministrstvi po desetih letih z Republiko Slovenijo na območju Murskega Središče ter Petišovcev določi povezovalno točko novega mostu ter ostale potrebne cestne infrastrukture, ki bodo obvoznica Murskega Središća ter nekaj ostalih vasi.

Kot so sporočili iz Občine Mursko Središče januarja tudi za naš spletni portal, “bo državno podjetje Hrvaške ceste v najkrajšem možnem času po določitvi skupne povezovalne točke pričelo z aktivnostmi, najprej seveda z izdelavo projektne dokumentacije ter za tem še za gradnjo mostu čez reko Muro in z gradnjo obvoznice za tovorna vozila.” A kot kaže, se postopki, za razliko od sosedov, pri nas ne bodo začeli, saj “s strani ministrstva ne potekajo nobene aktivnosti umeščanja priključka oz. obvoznice v prostor.” Tako so namreč sporočili iz Sektorja za ceste pri Direktoratu za kopenski promet. Ti so med drugim zapisali še, “da je Ministrstvo za infrastrukturo o nameravanem posegu Republike Hrvaške seznanjeno zgolj neformalno.”

VIDEO: Idejna rešitev, ki je nastala že pred več leti