Normalni prehodi meje z Madžarsko se bi lahko vzpostavili 1. junija

Po mnenju madžarskega ministra za zunanje zadeve Petra Szijjárta, “gospodarstev obeh držav ni mogoče zagnati brez mednarodnega sodelovanja.” Ta je znova bil na telefonski zvezi s slovenskim gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom, kjer je med drugim bilo govora od odprtju mej med državama. To bi se lahko zgodilo prvi junijski dan.
“Odpiranje meja s sosednjimi državami je v interesu Slovenije. Poskrbeti moramo za protokole prehajanja meja in storiti vse, da s tem ne bomo ogrozili našega zdravja,” je preko Facebooka sporočil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravko Počivalšek. Ta je bil včeraj na zvezi s pristojno avstrijsko ministrico Elisabeth Kostinger in z ministrom za zunanje zadeve Madžarske, Petrom Szijjártóm. Počivalšek je obema predlagal, da “da pospešimo postopke za ponovno odprtje meja.” Kot so se omenjeni strinjali, bi se tako avstrijska kakor tudi madžarska meja povsem odprla prvi junijski dan. Nekako tako je na Facebooku zapisal tudi Szijjártó.

Da je odprtje mej izjemnega pomena priča tudi več dejstev, ki jih je med pogovorom s Počivalškom izpostavil Szijjártó. “Trgovinski promet med Slovenijo in Madžarsko letno presega 2,5 milijarde evrov, poleg tega pa je med obmejnima skupnostma vzpostavljen večplasten in aktiven odnos, saj se na obeh straneh meje nahajajo narodne manjšine.” Ta je med drugim še dodal, da so na Madžarskem že pričeli s postopno ukinitvijo ukrepov za nadzor meje, ti pa bi se v celoti lahko ukinili s prvim junijem.

Državljani Slovenije in drugi tuji državljani lahko zaenkrat pri madžarski policiji vložijo vlogo za uveljavitev izjeme od splošno veljavnih pravil, ki urejajo prehod državne meje v potniškem prometu. Več tukaj >>