Nizke temperature in vžig avtomobila. Najpogostejša težava je akumulator

Današnjo noč in predvsem zgodnje jutro nam je vreme postreglo z nizkimi temperaturami. Izmerili smo -12 do -13 stopinj Celzija, prav verjetno pa je, da je današnje hladno jutro mnogim prineslo nevšečnosti pri zagonu avtomobila. Najpogostejša težava je še vedno akumulator.

Kako v takšnem mrazu poskrbeti, da zjutraj ne boste zamujali v službe, otroci pa ne v vrtce in šole, ker ne boste mogli zagnati vašega avtomobila zaradi slabega ali praznega akumulatorja, ali ne boste mogli odtegniti ročne zavore ker ste jo zvečer avtomatsko zategnili, ne da bi pomislili, da lahko zamrzne, so nam pojasnili pri AMZS-ju, ki imajo prav v teh hladnih dneh največ dela.

Kar 2/3 klicev na AMZS je povezanih s težavami pri zagonu motorjev. Kakšen je prvi nasvet glede akumulatorja, kaj moramo storiti pri teh res nizkih temperaturah? “Pri teh nizkih temperaturah lahko storimo preventivno to, da akumulatorje predčasno testiramo, torej še preden nas zajamejo nizke temperature. Akumulator je iz preventive dobro zamenjati tudi predčasno.” Vozilo je seveda za vsako pot potrebno pripraviti najprej predvsem s čiščenjem vetrobranskih stekel, luči in ostalih delov.

Ključavnica in vetrobranska stekla

V kolikor zjutraj zmrzne ključavnica avtomobila, je najslabša rešitev polivanje z vročo vodo. “Obstajajo določena sredstva, razpršilci, s pomočjo katerih lahko v ključavnico vbrizgamo vsebino, ki hitro poskrbi za odmrznitev ključavnice.” Vroče vode pa tudi ni pametno polivati po vetrobranskih steklih, če so ta zamrznjena. Steklo lahko, v kolikor ima vidne ali tudi mikro poškodbe poči, dobre pa niso niti mešanice vode z alkoholom. Alkohol namreč zelo slabo vpliva na gumice okrog vetrobranskega stekla. V takšnih primerih je najbolje avtomobil prižgati, gretje stekel nastaviti na maksimum in uporabiti strgalo.

Več težav imajo lahko lastniki dizlov

Največ težav pri zagonu motorjev imajo ponavadi lastniki dizlov. Pri dizelskem gorivu je težava ta, da lahko pri nizkih temperaturah kristalizira parafin (sestavni del goriva), celo do te mere, da kristali zamašijo filter goriva, na dnu slednjega pa se lahko nahaja tudi voda. V kolikor se z avtomobilom vozite malo, ali nič, lahko dizelsko gorivo tudi nekoliko zmrzne. Pri nizkih temperaturah je torej pametno gorivu za nekaj evrov dodati kakšen dodatek, s katerim pa seveda pretiravanje odsvetujejo. Lastniki dizlov, vaša težava so lahko tudi grelne svečke, ki so (morda) že odslužile.

Če se dizelski motor vašega avtomobila na kakšen še posebno mrzel dan sploh ne zažene, ne obračajte ključa v nedogled, saj lahko poškodujete akumulator ali zaganjač. V tem primeru svetujejo, da avto porinete na bolj toplo, če je mogoče, včasih pa koristi že to, da ga za kakšno uro parkirate z motorjem nad kanalizacijo. Če imate v bližini elektriko, si lahko pomagate tudi s sušilnikom za lase, ki ga usmerite na filter in sistem za vbrizg goriva.

Stene zgradb oddajajo toploto

Stene zgradb oddajajo toploto, tudi ponoči. Če torej imate to možnost, parkirajte avto kar se le da blizu, da bo vsaj ena stran ob steni hiše ali bloka. Tako zagotovo tista stran ne bo zamrznila.