Nič več tovornega prometa na relaciji Lendava – Petišovci

Od včerajšnjega dne naprej bomo tovornih vozil na relaciji Petišovci – Lendava (in obratno) videli izjemno malo, ali pa skorajda nič. Na sosednjem Hrvaškem je namreč v veljavo na nekaterih cestah stopila prepoved prometa tovornih vozil nad 7,5 ton, česar pa so se najbolj razveselili v Murskem Središću, Čakovcu ter v vaseh med omenjenima mestoma.
Prebivalci večjega dela občine Lendava, ki živijo ob državni cesti G1-3, se še dobro spomnijo hrupa in tresenja stanovanjskih hiš ob prometu težkih tovornih vozil čez mesto Lendava ter naselja. Le ti lahko razumejo prebivalce Murskega Središća in naselij do Čakovca, ki so se prav tako dvajset let bojevali za prepoved vožnje tovornih vozil čez naselja. In jim je uspelo.

Z včerajšnjim dnem je na sosednjem Hrvaškem namreč v veljavo stopil Pravilnik o omejitvi prometa tovornih vozil nad 7,5 ton, ki omejuje tovorni promet na določenih javnih cestah v Republiki Hrvaški. No, ena izmed takšnih cest je tudi državna cesta, ki vodi od Čakovca čez naselja do Murskega Središća ter naprej do mejnega prehoda v Petišovcih.

Nova pravila za tovornjake torej na izvozu in na uvozu na pomursko avtocesto v Lendavi

Pravilnik torej prepoveduje promet v obeh smereh, tako izstop iz Republike Hrvaške, kakor tudi vstop v Republiko Hrvaško, kar pomeni tudi omejitev tovornega prometa pri nas za tovorna vozila nad 7,5 ton za smer Republika Hrvaška in sicer na avtocesti: Odcep za Dolgo vas, izvoz Lendava in na državni cesti odcep Petišovci proti mejnemu prehodu.

V Mursko Središće, v vasi do Čakovca in v sam Čakovec bodo tovorna vozila seveda lahko peljala (tudi čez mejo), a le pod pogojem, če bodo namenjena dostavi v omenjena naselja. Vozniki bodo odslej morali izbrati pot po pomurski avtocesti do Pinc – Letenya (HU) – Goričana (HR) do Čakovca ali pa pot čez Središče ob Dravi ter Ormož. Zaradi omenjene omejitve tovornega prometa se bo pot voznikom tovornih vozil podaljšala za okrog 40 kilometrov, večji pa bodo seveda tudi stroški.