Neuspeh v projektu EPK 2025: To so prvi odzivi. Župan: “Komisija je evidentno kršila pravila,” preostali ne skrivajo razočaranja

Lendava je bila najmanjše mesto, ki je kandidiralo za Evropsko prestolnico kulture 2025 do sedaj, v svojo kandidaturo pa je vključevala več evropskih regij, saj naj bi program izvajala v štirih državah in osmih evropskih regijah. Današnji zgodnji popoldan so na Ministrstvu za kulturo razglasili srečneže, ki so se prebili v drugi krog, med katerimi pa ni Lendave in Kranja. Zbrali smo že nekaj prvih odzivov članov ekipe, ki so bili dosegljivi.
Romeo Varga: “Gre za veliko škodo, da se nismo uvrstili v drugi krog. Imeli smo odlično prijavo in prestavitev. Sem močno presenečen, da nam ni uspelo, ni pa ta trud bil zaman, saj bomo projekte in programe, ki so bili ustvarjeni čez ta celoten proces priprave, zagotovo uporabili v prihajajočem obdobju. Mi bomo naredili svoj EPK, a to vsekakor ne bo tako na veliko kot sicer.”

Rahela Hojnik Kelenc: “Komisija se vedno odloči po svoje. Prvo, kar lahko rečem je, da sem razočarana. Mislim, da je Lendava imela dober program, dobro zastavljen program, saj je ta bil vključujoč. Program ni vključeval le visoko umetnosti, naša usmeritev pa ni bila hermetično zaprta kultura, temveč tista ki je odprta, vključuje in je odprta do vsakega posameznika. Res je, da smo izjemno majhni in da bi to za nas bil zelo velik zalogaj. Glede na to, da znamo vedno, ko pride do česar koli stopiti skupaj, bi se to, verjamem, zgodilo tudi če bi nam uspel ta veliki met.”

Nataša Horvat: “Sem razočarana. Potrudili smo se maksimalno, dali smo vse od sebe. Ne vem kaj naj povem, sem brez besed. Vsekakor bomo svojo pot nadaljevali in programe ustvarjali naprej, torej šli bomo po svoji poti naprej in mislim, da se ne bomo ustavili. Lendava je mesto, kjer se prepletajo številne kulture, gremo naprej ne glede na to čeprav tokrat nismo bili uspešni.”

Janez Magyar, župan Občine Lendava: “Sem razočaran. V projekt smo vložili ogromno truda. Dobro veste, da je prejšnja ekipa, ki je projekt vodila, odstopila brez obvestila. To pomeni, da smo se morali in da sem se tudi sam moral zelo poglobiti v projekt. Ekipa je bila zares vrhunska, enkratna, ogromno smo naredili in vložili ogromno truda. Boli me, da je odločitev bila politična. Zagovarjali smo širokost, povezovanje in neizključevanje. Združili smo hrvaško regijo, Avstrijo, Madžarsko, porabske Slovence … Nad nami so bili navdušeni, navdušeni so bili nad projektom, izrazili so željo po sodelovanju, … Evropa bi to zaznala. Gre za kuhinjo v ozadju, katere smo bili deležni ves čas. Nič čudnega, da se je prejšnja ekipa umaknila. Za Lendavo in našo regijo, kot najmanj razvito regijo v državi, bi to pomenil dodaten razvoj. Tudi sam sem igral na to karto. Pomurska regija bi s tem zelo veliko pridobila, tudi iz vidika razvoja. Zoper takšno odločitev bomo protestirali, saj je komisija evidentno kršila pravila. V pravilniku jasno piše, da komisija, ki odloča v prvem krogu, ne sme obiskati nobene kandidatke. Predstavitev je bila v Ljubljani, bili so tam povabljeni na kosilo, ipd … Kot, da nimamo drugega, le Ljubljano. Imamo veliko drugih lepih, nevtralnih mest, kjer bi se lahko odvila predstavitev. Zelo sem razočaran, da se v kulturo meša politika. Iskreno se zahvaljujem vsem posameznikom, ki so dali gradiva, ki so nas podprli, zahvaljujem pa se tudi širši in ožji ekipi za njihovo delo.”