Neurje je v noči med ponedeljkom in torkom močno prizadelo Prlekijo

Medtem, ko so Prleki, zlasti kmetovalci, že skorajda praznovali, da so jih v letošnji pomladi in poletju pri miru pustile vremenske nevšečnosti, saj ni bilo pozebe, tudi hujših neurij, toče in večje suše ne, se je narava, po prvem šolskem dnevu v novem šolskem letu, znesla na tamkajšnje prebivalstvo, ki so ga še posebej čutili v Ščavniški dolini in tja do Male Nedelje in Gajševskega jezera.
Po prvih ocenah obilno deževje, ki je v noči iz ponedeljka na torek zajelo območje zahodno od Ljutomera, naj ne bi povzročilo večje škode na kmetijskih pridelkih, čeprav je vse kar je ostalo nepospravljeno, na tleh, ni povzročilo večje škode. Zato pa je bilo hudo v prometni infrastrukturi, zlasti na območju krajevnih skupnosti Mala Nedelja, Vogričevci in Cezanjevci.

Že obilno deževje je ponoči povzročalo številne nevšečnosti, v torek zjutraj pa so bile poplavljene številne ceste, meteorna voda pa je zalivala veliko kleti, tako, da so neutrudni gasilci iz številnih lokalnih prostovoljnih gasilskih društev imeli veliko dela. Izčrpali so na stotine in tisoče kubičnih metrov meteornih voda, ki so zalile kleti in druge objekte.

Posebno grozo pa so Prleki in mnogi drugi, ki so se peljali na območju občin Ljutomer, Sveti Tomaž, Križevci pri Ljutomeru, Sveti Jurij ob Ščavnici, občutili včeraj zjutraj, ko so se odpravljali v službo ali so peljali otroke v šole, ali šli po kakšnih drugih opravkih. Poleg meteornih voda, ki so zalile cestišča, zlasti v Kuršincih, Vogričevcih, Branoslavcih, Radoslavcih, Drakovcih…, so ostali celo brez dveh mostov.

Poplavljala je Ščavnica pri Gajševskem jezeru, pozneje pa tudi naprej proti reki Muri in hrvaški meji. Že ponoči se je zaradi obilnega deževja posedel most na relaciji iz Kuršincev proti Mali Nedelji, ki je bil neprevozen, pozneje pa se je podrl v potok in ga je voda večinoma odnesla. Številne vdore in nanose blata na cestišča so z zaporami skušali preprečiti delavci ljutomerskega Nograda, saj bi v takšnem stanju lahko bilo ogroženo veliko voznikov.

Z avtomobilom zdrsnil v potok

To je še posebej občutil voznik osebnega avtomobila, ki je ob 6.14 uri v Drakovcih prečkal most in že v naslednjem trenutku z vozilom zdrsnil v potok. Posredovali so gasilci PGD Ljutomer, ki so zavarovali kraj nesreče in avto potegnili iz vode, k sreči pa hujših posledic ni bilo. To pa ni edini most, ki se je v tem deževju zrušil na območju Prlekije. Tudi most proti Mali Nedelji, ki se je zjutraj posedel, se je pozneje zrušil. Ponoči, ob 1.10 uri je tudi v Grabonošu, občina Sveti Jurij ob Ščavnici, meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Grabonoš so izčrpali okrog 200 kubičnih metrov vode…

Šele v popoldanskem času so odgovorni sporočili, da se stanje na srečo nekoliko umirja in več ne ogroža, občinske komisije pa bodo popisovale materialno škodo. Zlasti bo potrebno hitro posredovati pri sanaciji podrtih mostov, saj so številne lokalne ceste neprevozne in tako bo do sanacije oz. izgradnje novih mostov. Prav zaradi tega je še posebej zaskrbljena ravnateljica OŠ Mala Nedelja Breda Žunič, ki je že včeraj zahvalila staršem, da so poskrbeli za prevoz otrok do šole, saj šolski avtobusi bodo nekaj časa odrezani!

FOTO: Olga Karba, Luka Lončorof