Neobičajne temperature za ta letni čas: Na plano pokukali prvi zvončki

Zima je čas, ko bi narava morala počivati. A ker smo zadnje dni deležni nekoliko neobičajnih temperatur, se je narava pričela prebujati. Tudi na našem območju in v bližnji okolici pa tudi tik ob reki Muri, so na plano tako pokukali prvi zvončki. Znanilcem pomladi, do katere še je nekaj časa, trenutne temperature, kot kaže, ugajajo.
Čeprav smo še komaj v zimskem času in bi morala biti narava prekrita s snežno odejo, je bolj ali manj vse zeleno. Nepredvidljivo vreme v teh dneh, ki nam je postreglo z otoplitvijo, svoje pa so naredili tudi sončni žarki, je poskrbelo, da so ponekod na plan že prikukali prvi mali zvončki, ki so poleg trobentic in velikih zvončkov prvi znanilci zimske pomladi.  S prihodom na plano so zvončki že oznanili, da je pomlad tik pred vrati, kljub temu, da nas še vedno lahko objame bela snežna odeja, saj je pred nami še polovica februarja in marec.

Navadni mali zvonček, pogosteje samo zvonček je pogosta pomladanska roža, ki jo uvrščamo v družino narcisovk. Značilen cvet ima obliko zvončka, od tod tudi ime in je sestavljen iz treh koničastih zunanjih listov ter treh krajših izrobljenih notranjih listov. Listi so pritlični in črtalasti. Rastejo že zgodaj pomladi. V Sloveniji cveti ena sama vrsta malih zvončkov (Galanthus), to je navadni mali zvonček (G. nivalis). V Istri zacveti že okoli novega leta, v ostalih predelih Slovenije pa cveti od februarja do aprila. Raste na nekoliko bolj vlažnih tleh po skoraj celotni Sloveniji.

Navadni mali zvonček ne uspeva na gnojenih travnikih ali so tam le posamezni primerki. Najdemo jih ob robovih gozda, v gozdu in na travnikih. Zelo so razširjeni ob bregovih rek in potokov, ne marajo pa stoječih vod. Ni jih tudi ob presihajočih jezerih na Krasu. V notranjosti rastejo na nižjih predelih, na Gorenjskem v alpskih dolinah jih ni. Zvončki se poleg s semeni množijo še z delitvijo čebulice – vegetativno. Iz ene čebulice zvončka, naslednje leto z delitvijo že lahko nastaneta dve, nato tri, pet …

Namesto nabiranja jih raje občudujte v naravi

Zvončki so v naravi zaščiteni in so na seznamu zavarovanih vrst v Sloveniji. Ščiti jih Uredba o zavarovanih prosto živečih rastlinskih vrstah iz leta 2004, ki za navadni mali zvonček prepoveduje nabiranje podzemnih delov in semen rastlin. Naša uredba za navadni mali zvonček prepoveduje nabiranje podzemnih delov in semen rastlin. Inšpektor pa nas lahko oglobi tudi če naberemo preveč velik šopek, in sicer so kazni od 100 do 300 evrov za fizične osebe, pravne osebe ali samostojne podjetnike pa lahko udari še bolj po žepu.