Nenavadno toplo vreme za ta čas

Smo v obdobju neobičajno toplega vremena, ki traja že od konca decembra. V tem času je povprečna temperatura po nižinah tudi za 10 °C višja od dolgoletnega povprečja. Lani so bile povsem drugačne razmere, mrzlo vreme je vztrajalo ves mesec.
Spomnimo: V Ljubljani se je temperatura lansko leto večinoma gibala med −10 in +2 °C. Povprečna mesečna temperatura je bila v Ljubljani −3,2 °C, kar je za okoli 4 °C hladneje od povprečja. V Celju se je temperatura 11. januarja spustila celo do −20 °C. Še mnogo hladneje je bilo v teh dneh pred 33 leti, marsikje po nižinah tudi pod −25 °C!

Mraza še ne bo

Trenutno smo zelo daleč od omenjenega mraza. Dnevna povprečna temperatura se je minuli konec tedna gibala od okrog 8 do 13 °C, najvišja temperatura se je na vzhodu povzpela celo nad 15 °C. Takšnih razmer smo bolj vajeni v prvi polovici marca kot januarja, a zaradi klimatskih sprememb postajajo vse bolj pogoste (podobno kakor letos je bilo denimo sredi januarja 2015 in v prvih dveh tretjinah januarjev 2014 in 2007). Jugozahodni veter, ki nam je prinašal milo vreme, je v ponedeljek oslabel. Zaradi obilice vlage je v ponedeljek po nižinah nastala megla, zato bo tudi temperatura čez dan nekoliko nižja kot pretekle dni.

Danes bo našo državo zajela hladna fronta, a povsod ne bo izrazita

V torek nas bo od zahoda dosegla hladna fronta. Prehod bodo spremljali nalivi, meja sneženja bo visoko in se bo šele proti koncu padavin spustila do okoli 1500 m. Vzdolž celotne Jadranske obale bo pihal okrepljen jugo, više pa južni do jugozahodni veter, ki bo nosil vlažno zračno maso proti našim krajem. Zaradi zelo tople sredozemske zračne mase, nestabilnega ozračja in bližine fronte, bodo nastajale tudi nevihte in nalivi. Precej neobičajno za ta čas, januarja ob prehodih front le redko grmi (v notranjosti je v januarju povprečno manj kakor en dan z nevihto na mesec).

Napoved skupne količine padavin je še negotova. Fronta naj bi se po nekaterih izračunih zelo počasi pomikala proti vzhodu ali celo del dneva mirovala. Takšen scenarij bi lahko v torek predvsem v zahodnem delu države prinesel lokalno veliko količino padavin, zato situacijo spremljajo tudi hidrologi.

Puščavski pesek iz Sahare dosegel Evropo

Visoke januarske temperature so prinesli južni vetrovi, ki pa lahko k nam prinesejo tudi nekaj saharskega prahu. Južni vetrovi namreč prinašajo topel zrak iz severa Afrike, ki je zasičen s prašnimi delci saharskega peska. 

Puščavski pesek iz Sahare je veter najprej prinesel v Francijo in Italijo, predvidoma danes pa naj bi dosegel tudi zahodni Balkan in tudi naše kraje. V prihodnjih dneh pa bi vetrovi lahko puščavski prah odnesli vse tja do Nemčije, države Beneluksa, Velike Britanije in celo skandinavskih držav, piše portal severe-weather.eu.