Nekdanji župan Občine Lendava Anton Balažek kot svetovalec manjšinskega poslanca Ferenca Horvátha

Po poročanju spletnega portala necenzurirano.si, ima manjšinski poslanec Ferenc Horváth, ki v Državnem zboru zastopa interese madžarske narodne skupnosti, med vsemi 90 poslanci največ zunanjih svetovalcev. Med slednje spada tudi mag. Anton Balažek, nekdanji župan Občine Lendava, ki je marca letos začasno vodil tudi DeSUS.
Junija letos, le tri dni po kongresu DeSUS, na katerem je bil za predsednika izvoljen Ljubo Jasnič, je svetovalno pogodbo s Horváthom sklenil Anton Balažek, nekdanji župan Lendave, ki je po Erjavčevem odstopu do konca marca začasno vodil stranko DeSUS, je včeraj poročal spletni portal necenzurirano.si. Balažek je prvi junijski dan registriral podjetje AB Poslovne storitve, Anton Balažek s.p. in sicer na svojem domačem naslovu v Kolodvorski ulici, z glavno dejavnostjo “Drugo podjetniško in poslovno svetovanje.”

Kot so še zapisali na omenjenem spletnem portalu, Balažek javni denar dobiva iz dveh virov: od Horvátha in podjetja Minta d.o.o. (ustanoviteljica katerega je Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost (PMSNS)), ta mu mesečno nakazuje 2.400 evrov. Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je sicer že pred dvema letoma odločila, da je funkcija predsednika PMSNS nezdružljiva s poslansko, a kot je Horváth pred časom dejal za Vestnik, “postopek še ni v celoti končan, zato ga v tej fazi podrobneje še ne bi komentiral. Omenil bom le, da je upravno sodišče v Mariboru pritrdilo mojemu stališču, da postopek ni bil primerno izpeljan.”

Med drugim spletni portal necenzurirano.si še izpostavi, da je Horváth od novembra lani, ko se je na čelo DeSUS vračal Erjavec, sodeloval z Mirjano Balažek, soprogo mag. Antona Balažeka. Takrat je najprej z njo podpisal 3.200 evrov vredno pogodbo, ki je veljala do konca lanskega leta, že decembra pa novo, vredno skoraj 13.000 evrov. Denar je od državnega zbora prejela kot samostojna podjetnica, ki se ukvarja s poslovnim svetovanjem in računovodskimi storitvami. Pogodbo s Horváthom je sicer Balažek podpisal ravno takrat, ko se je iztekla poslančeva pogodba z njegovo soprogo.

Kot so še zapisali na spletnem portalu, bodo pojasnila Horvátha objavili, ko jih prejmejo.