Neenakost: Bosta Vinko in Bizjak lahko zaigrala kljub rdečim kartonom, ali pa bo Nafta 1903 grobo oškodovana?

Pred lendavsko Nafto 1903 je finalni obračun v pokalnem prvenstvu Slovenije, ki bo na sporedu prihodnji teden. Varovanci Dončića se bodo na Gorenjskem udarili proti večnim rivalom, ekipi murskosoboške Mure, pri čemer velja omeniti, da bi Nafta 1903 lahko bila oškodovana že pred samim začetkom srečanja. Zakaj? Zaradi nerecipročnosti pri pravilih ter ukrepov zaradi koronavirusa.
Bi lahko lendavska Nafta 1903 po tem, ko si je z dvema igralcema manj in s srčno borbo priigrala finale pokala Slovenije proti večnemu rivalu Muri, bila oškodovana že pred začetkom srečanja na gorenjskem? Lahko, ker za razliko od Mure, Lendavčani nimajo uradnih tekem, “kartonirani” nogometaši Nafte 1903 pred finalom pokala svojih kazni, vsaj kar se tiče prejetih dveh rdečih kartonov ne morejo odslužiti, s čimer so prikrajšani za nastop v finalu. Prvoligaši namreč svoja srečanja igrajo brez težav, edini ukrep so zgolj prazne tribune, med tem, ko je drugoligaška druščina tekmovanje (ne po lastni odločitvi) zaključila.

Da so takšna nerecipročna pravila resnično v uporabi, nam je včeraj po telefonskem pogovoru potrdil tudi trener modro-belih, Dean Dončić. Ta je dejal, da se rumeni kartoni iz prvenstva in pokalnega tekmovanja ne mešajo, med tem, ko to za prejete rdeče kartone ne drži. “Torej, če bi igralec Mure v polfinalu pokala prejel rdeči karton, ga ta mirno odsluži recimo na dveh prvenstvenih tekmah in bo v finalu proti Nafti 1903 lahko normalno zaigral. Nafta 1903 takšne priložnosti nima,” je bil jasen Dončić. Ta je med drugim še dejal, da so iz Nafte 1903 že poslali pisno pritožbo in zgolj počakati bo potrebno, ali bo ta za Nafto 1903 tudi ugodno rešena.

Mnogi poznavalci sicer že dlje časa poudarjajo, da bi se kartoni morali vodit izključno ločeno glede na tekmovanje, kar pomeni, da kazni iz lige ne moreš odslužiti na pokalu in obratno.