Nečakinjo prvič posilil, ko je imela 9 let. Tožilstvo še pripravlja obtožnico zoper 24-letnega Prekmurca

Vodja Okrožnega državnega tožilstva v Murski Soboti, višji državni tožilec Drago Farič, nam je potrdil, da na njihovem tožilstvu še preiskujejo osumljenca, ki je spolno zlorabil mladoletno sorodnico in ki je v priporu od 10. januarja letos. Po končani preiskavi bodo zoper njega vložili obtožnico, najverjetneje po 2. v zvezi s prvim odstavkom 173. člena kazenskega zakonika, ki govori o kaznivem dejanju spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let. Farič nam je še potrdil, da je osumljeni 24-letnik, ki prihaja iz območja občine Puconci, “v bistvu povratnik, saj je istovrstno dejanje storil pred petimi leti zoper isto oškodovanko.” Tudi zaradi tega mladeniču najverjetneje grozi še strožja kazenska sankcija.
Pred časom je Pomurje pretresla žalostna zgodba o osnovnošolki, ki je bila med novoletnimi prazniki žrtev 24-letnega sorodnika. Moški naj bi na novega leta dan spolno občeval s sorodnico, šlo naj bi za nečakinjo, staro okoli 14 let. Ljudje, ki so bili pripravljeni govoriti z nami, se niso hoteli izpostavljati z imenom, saj gre za hudo občutljivo zgodbo. Na podlagi njihovega pripovedovanja je sklepati, da je policija spolnemu izprijencu prišla na sled, potem ko se je deklica za pomoč obrnila na društvo, ki svetuje žrtvam nasilja. Policijska preiskava je pokazala, da je osumljeni prav to deklico zlorabil že pred petimi leti. Policisti so mu odvzeli prostost, preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča v Murski Soboti Terezija Cipot pa je na predlog okrajnega državnega tožilca Mateja Kučana zoper 24-letnika odredila pripor zaradi ponovitvene nevarnosti.

Izdajal se je za policista

Ostudna zgodba o spolnem napadu na mladoletno sorodnico žal ni osamljen primer pedofilije v Pomurju v zadnjem času. Oktobra 2017 so na tri leta in enajst mesecev zapora obsodili 23-letnika iz Murske Sobote, ker je spolno zlorabil bližnjo sorodnico, mlajšo od deset let. Svoje zavržno dejanje je celo posnel s kamero in posnetek objavil na facebooku, in sicer v zaprti skupini uporabnikov. Prav na podlagi tega so ga policisti izsledili in ga poleg spolnega napada ovadili še za kaznivo dejanje prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva.

Spolni izprijenec se je konec leta 2014, ko je bil star 20 let, predstavljal za policista in po murskosoboškem parku nadlegoval mlada dekleta. To je počel zelo spretno, s ponarejeno policijsko izkaznico, ki je bila videti pristna. Prav zato njegove žrtve niso podvomile, da je policist, ki svoje naloge opravlja v civilu. Naplahtal jih je vsaj pet: oškodovankam je najprej pokazal ponarejeno službeno izkaznico, potem od njih zahteval, naj mu pokažejo predmete, in jih tudi telesno preiskal. Če so se mu uprle, se jim je hitel opravičevati in jim govoril, da jih kot policist ne bo kaznoval za prekršek. Štirinajstletnico, ki ji je najprej zagrozil, da bo morala plačati tisoč evrov kazni, ker sama hodi tako pozno zunaj, je prisilil v spolni odnos. Policijski preiskovalci so pri iskanju izprijenca uporabili fotorobota, v koših za smeti v parku so našli poštne nakaznice, ki jih je uporabljal kot plačilne policijske naloge. Policija mu je prišla na sled, potem ko je deklica o dogodku obvestila društvo, ki svetuje žrtvam nasilja. Murskosoboško sodišče je lažnega policista aprila 2015 zaradi kaznivih dejanj s področja spolne nedotakljivosti obsodilo na štiri leta in deset mesecev zapora.

V zadnjih petih letih se je v Pomurju po podatkih PU Murska Sobota zgodilo 29 spolnih napadov na osebe, mlajše od 15 let. “Spolna zloraba otroka je ena od najbolj grozljivih oblik zlorabe in sprevrženih kaznivih dejanj. Nasilje nad otroki brutalno posega v otrokovo dostojanstvo in njegovo telesno nedotakljivost ter ga zaznamuje za vse življenje. Večina spolnega nasilja nad otroki se zgodi v okolju, ki ga otrok pozna in mu zaupa, najpogosteje v družini, ki je sicer okolje, kjer običajno pride do težjih kaznivih dejanj,” pravi Robert Roudi, vodja oddelka za splošno kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije na pomurski policijski upravi.

Ob tem dodaja, da otroci o spolni zlorabi težko spregovorijo in da je najtežje, ko je storilec kdo iz ožjega družinskega kroga. “Najpogosteje o tem dolgo molčijo, saj sprva morda niti ne vedo, da gre za zlorabo. Toda če nam otrok o tem poroča, moramo njegova sporočila jemati zelo resno in ne glede na to, da ravnanje morda ni prepoznano kot kaznivo dejanje, spoštovati njegove občutke in ga zaščititi. Spolna zloraba je vedno nasilje nad otrokom, čeprav storilec ali storilka za storitev dejanja ne uporabi sile. Storilec najpogosteje zlorabi zaupanje otroka, tako da ga na njemu zanimiv način podkupi in ga prepričuje, da to počne, ker ga ima rad.”

Do 15 let zapora

Prvi odstavek 173. člena kazenskega zakonika pravi, da se tistega, ki spolno občuje ali stori kakšno drugo spolno dejanje z osebo drugega ali istega spola, ki še ni stara 15 let, kaznuje z zaporom od treh do osmih let. Če pa stori prej omenjeno dejanje slabotni osebi, ki še ni stara 15 let, ali pa da uporabi silo ali zagrozi z neposrednim napadom na življenje ali telo, pa se ga kaznuje z zaporom od 5 do 15 let (2. odstavek 173. člena kazenskega zakonika).