Nataša Horvat včeraj odstopila z mesta občinske svetnice romske skupnosti

Občinski svet Občine Lendava je včeraj ostal brez predstavnice Romov. Svojo odstopno izjavo je namreč tako Občini Lendava kakor tudi podžupanu v opravljanju funkcije župana Ivanu Koncutu preko elektronske pošte poslala Nataša Horvat iz Dolge vasi. Horvatova se, kot kaže, želi povsem umakniti iz lokalne politike saj je odstopila tudi iz vseh preostalih funkcij.
Tako Občina Lendava kakor tudi podžupan v opravljanju funkcije župana Ivan Koncut sta včeraj prejela odstopno izjavo občinske svetnice romske skupnosti Nataše Horvat iz Dolge vasi. Kot kaže, je Horvatovo k odstopu prisililo predvsem nerazumevanje s strani romske skupnosti, čeprav je slednja v svojih skoraj dveh mandatih naredila nedvomno veliko za tukajšnjo romsko skupnost. Na lokalnih volitvah leta 2018 je omenjena bila edina kandidatka.

“Z današnjim dnem odstopam s funkcije občinske svetnice – predstavnice romske skupnosti v občinskem svetu Občine Lendava in iz vseh funkcij, na katere sem bila imenovana s strani občine Lendava kot predstavnica romske skupnosti (predsednice Komisije za spremljanje romske problematike, podpredsednice Sveta za varstvo uporabnikov javnih dobrin in članice Komisije za integracijo romske skupnosti pri Skupnosti občin Slovenije),” je Nataša Horvat zapisala v odstopni izjavi 10.8.2022.

Kot je ta v nadaljevanju zapisala, se na terenu kot predstavnica romske skupnosti srečuje z različnimi težavami in pritiski s strani določenih Romov, kar jo je pripeljalo do roba zmogljivosti in potrpežljivosti. “Zavedam se, da je do konca tega mandata samo še par mesecev, a žal so zadeve s strani določenih Romov šle predaleč in mislim, da je zame boljše, da se umaknem,” je še zapisala v nadaljevanju. Kot je ta v pisanju nakazala, na prihajajočih lokalnih volitvah več ne bo kandidirala.

Koncut odstop obžaluje

“V skladu z Zakonom o lokalni samoupravi članu občinskega sveta preneha mandat z dnem, ko poda odstopno izjavo županu. Župan mora občinski svet in občinsko volilno komisijo obvestiti o odstopu člana občinskega sveta v roku osmih dni od prejema pisne odstopne izjave. V skladu z Zakonom o lokalnih volitvah nadomestne volitve ne bodo izvedene, ker je časovno obdobje do lokalnih volitev manj kot 6 mesecev.

Podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Ivan Koncut se je seznanil z razlogi odstopa predstavnice romske skupnosti v občinskem svetu in obžaluje njen odstop, ker s tem lokalna skupnost izgublja zavzetega in kompetentnega sogovornika, ki je v času svojega mandata bila tudi gonilna sila mnogih projektov za opolnomočenje pripadnikov romske skupnosti,” so sporočili iz Občine Lendava.