Našli kipce z obdobja pred našim štetjem

V  enem  od šotorov v Sprejemnem centru Gruškovje so policisti v začetku lanskega novembra našli več kipcev »figure votivnih adorantov – molilcev«. Tam jih je pustila neznana oseba.

Sprejemni center Gruškovje je bil namenjen sprejemu in začasni nastanitvi migrantov, ki so prihajali z ogroženih območij (Afganistan, Sirija, Irak, itd.).  V šotoru, v katerem so bili najdeni kipci so bili nastanjeni tujci, ki  so tega dne (4.11.2015) kot begunci prišli v Republiko Slovenijo iz Republike Hrvaške.

Najdene kipce je policija predala v preučitev Narodnemu muzeju Slovenije, ki je pristojen za preučevanje in ocenjevanje arheoloških predmetov. Kustos Narodnega muzeja (za prazgodovino in geologijo) je podal mnenje, da gre za kipce iz alabastra, ki bi po karakteristikah sodili na območje Sirije ali Iraka. Kipci izvirajo iz časa pred našim štetjem.

“Vrednost kipcev še ni ugotovljena, javnosti pa zaradi interesa kriminalistične preiskave, ki še vedno  intenzivno poteka, zaenkrat ne moremo nuditi fotografij najdenih kipcev,” so sporočili iz PU Maribor.

Ker je bilo na podlagi mnenja Narodnega muzeja ugotovljeno, da gre za avtentične kipce, zadevo policija obravnava kot kaznivo dejanje Nedovoljen izvoz in uvoz stvari, ki so posebnega kulturnega pomena, ali naravne vrednote po 218. členu Kazenskega zakonika (KZ-1). Zaradi tega so zoper neznanega  storilca podali kazensko ovadbo Okrožnemu državnemu tožilstvu na Ptuju.