Narodnostna poslanca podpisala dogovor o sodelovanju z Vlado Republike Slovenije

Minuli petek je Ferenc Horváth s predsednikom Vlade Janezom Janšo in s poslancem italijanske narodne skupnosti Felicem Žižo, podpisal dogovor o sodelovanju poslancev italijanske in madžarske narodne skupnosti z Vlado.
Še pred omenjenim podpisom pa so predsedniki koalicijskih strank Janez Janša, Zdravko Počivalšek, Matej Tonin in Aleksandra Pivec s predsednikom SNS Zmagom Jelinčičem Plemenitim in poslancema narodne skupnosti Ferencem Horváthom in Felicem Žižo podpisali sporazum političnih strank in predstavnikov narodnosti v Državnem zboru Republike Slovenije o sodelovanju pri sprejemanju zakonov in drugih aktov ter dokumentov v obdobju 2020–2022.

“Gre za zelo pomemben mejnik v zgodovini, saj podpisan dogovor ni le podlaga za izvajanje in zagotavljanje ustavnih pravic avtohtonih narodnih skupnosti, temveč tudi uresničitev konkretnih projektov, kot so pomoč pri izgradnji javnega razvojnega centra v Radmožancih, dodelitev dodatnih sredstev za izvajanje novih vsebin v zavodih, zagotovitev finančne podpore v okviru evropske finančne perspektive, nadaljevanje projekta za Dvig usposobljenosti pedagoških delavcev na območjih občin, v katerih živita avtohtoni narodni skupnosti in nadaljevanje programa za razvoj gospodarske osnove avtohtone madžarske narodne skupnosti, začetek izgradnje kolesarskih stez in pešpoti, ustanovitev sklada Pomurje – Porabje za razvoj narodnostno mešanega območja ter ustanovitev zadruge na področju kmetijstva in vinogradništva.

Vesel sem, da so predsednik vlade in ministri sprejeli moje predloge, zavedajoč se, da narodnostna politika v 21. stoletju presega zagotavljanje jezikovnih pravic, kakor tudi ta dogovor, ki predstavlja za celotno regijo veliko priložnost in lahko postavi slovensko-madžarsko sodelovanje na še bolj trdne temelje,” je zapisal Horváth. V zvezi z dogovorom s poslancema manjšin je premier Janez Janša dejal, da “pri tem ne gre le za neke neuresničljive obljube, temveč za sodelovanje pri uresničitvi konkretnih projektov.”