Narejen prvi korak na poti do ustanovitve kompetenčnega centra krožnega gospodarstva v Lendavi

Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost je predvčerajšnjim uresničila prvi korak na poti do ustanovitve kompetenčnega centra krožnega gospodarstva v Lendavi.
Na pobudo predsednika sveta Pomurske madžarske samoupravne skupnost in poslanca državnega zbora Ferenca Horvátha so včeraj (20. januarja 2022) obiskali Pomurje predstavniki Znanstvenega parka za krožno gospodarstvo iz Nagykanizse, Univerze Panonnia iz Veszpréma in Regionalne razvojne agencije za Podravje iz Maribora. Namen obiska je bil identificirati skupne čezmejne projekte s področja krožnega gospodarstva, obnovljivih virov energije in smotrnega ravnanja z odpadki, ki bi jih lahko izvedli v prihodnjem obdobju v severovzhodni Sloveniji.

Strokovnjaki iz Madžarske so si tako med drugim ogledali Čistilno napravo Lendava. Tam so se srečali tudi s predstavnikom lendavskega Leka. V podjetju Petrol Geo so jim predstavili daljinsko ogrevanje v mestu Lendava. Obiskali so Center za ravnanje z odpadki v Puconcih. S sogovorniki so preučili izzive na področju krožnega gospodarstva ter govorili o izboljšanju procesov, tehnologije in inovacijah, ki bi jih lahko implementirali s pomočjo skupnih projektov in sredstev iz različnih skladov Evropske unije.

Vodstvo Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti je sicer že v torek (19. januarja 2022) povabilo na sestanek v Lendavo pomurska javna in zasebna podjetja ter organizacije, ki se ukvarjajo z okoljsko dejavnostjo. Sestanek je bil uspešen in je bil namenjen pripravi na obisk gostov iz Nagykanizse in Vespréma ter pogovoru o možnostih sodelovanja pri prijavi na razpise iz naslova financiranja evropskih okoljskih projektov. Pri tem naj omenimo, da se nekatera javna podjetja povabilu niso odzvala, čeprav bi skupno sodelovanje doprineslo k njihovemu razvoju ter h koristi za občane.

Pobuda Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti za skupno projektno sodelovanje slovenskih in madžarskih podjetij, Znanstvenega parka za krožno gospodarstvo iz Nagykanizse, Univerze Panonnia in Razvojne agencije za Podravje je prvi korak na poti ustanovitve bodočega kompetenčnega centra krožnega gospodarstva v severovzhodni Sloveniji.