Najvišje obremenitve s cvetnim prahom trav so za nami

Najvišje obremenitve s cvetnim prahom trav so za nami, vendar bodo v suhem vremenu še vedno dosegale visoke vrednosti. V minulem tednu je bila obremenitev srednje visoka do občasno visoka. Obremenitev s trpotcem in lipo je bila v splošnem nizka, obremenitev z nizko alergenimi koprivami je bila do srednje visoka. Začela se je sezona pravega kostanja, v drugi polovici tedna (od 11. do 14. junija) je bila obremenitev nizka do srednje visoka. V zraku je bil prisoten še cvetni prah kislice, bezga, velikega pajesena, ligustra, metlikovk in bora.
Obremenitev zraka s cvetnim prahom bo uravnavala izmenjava krajevnih ploh in neviht ter obdobja suhega vremena. Najvišje obremenitve s cvetnim prahom trav za nami, vendar bodo v suhem vremenu še vedno dosegale visoke vrednosti. Obremenitev s trpotcem in kislico bo v splošnem nizka. Poteka sezona pravega kostanja, obremenitve bodo lokalno visoke. Cvetijo žužkocvetne lipe, bezeg in liguster (kalina), splošno je v zraku malo cvetnega prahu, močan vonj lahko nekaterim posameznikom povzroča težave kot nespecifičen dražilec.

Začela se je sezona kopriv, preko poletja so obremenitve na merilni postaji Lendava zelo visoke. Prisoten bo cvetni prah velikega pajesena, invazivne vrste, katerega cvetni prah le redko povzroča alergije. Obremenitev s sporami plesni se povečuje, v suhem vremenu prevladuje Cladosporium, obremenitev se poviša pri košnji in drugih opravilih na poljih.

Dobro je vedeti:
– V gozdovih je obremenitev s cvetnim prahom trav nizka, na cvetočih travnikih pa smo izpostavljeni višjim koncentracijam kot jih beležimo na merilnih postajah. Obremenitev se lokalno zniža s košnjo.
– Pravi kostanj je brezi sorodno drevo. Cvetni prah je nizko alergen in lahko v nekaterih primerih povzroča težave preobčutljivim na brezo.
– Sezono cvetnega prahu domačih vrst lipovca in lipe podaljšuje tujerodna srebrna lipa