Največ znanja je pokazala ekipa vinarjev iz Društva vinogradnikov in sadjarjev Lendava

Vinogradniško sadjarsko društvo Filovci je ob sodelovanju Koordinacije društev vinogradnikov Prekmurja in kmetijsko svetovalne službe pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Murska Sobota, pripravilo 15. vinogradniško – vinarski kviz, katerega se je tokrat udeležilo doslej največ vinogradniških ekip vinarjev iz prekmurskih vinogradniških društev.
Jubilejnega 15. vinogradniško-sadjarskega kviza, ki je potekal v dvorani vaško-gasilskega doma v Filovcih, se je udeležilo 9 ekip vinarjev in sicer Vinogradniško-sadjarsko društvo Filovci, Vinogradniško turistično društvo Gaj Filovci, Društvo vinogradnikov Goričko, Društvo vinogradnikov Čentiba, Vinogradniško-sadjarsko društvo Turnišče, Društvo vinogradnikov Kobilje, Društvo vinogradnikov in sadjarjev Lendava ter dve ekipi vinarjev iz Društva vinogradnikov Dobrovnik.

Kviz sta vodila in povezovala specialista za vinogradništvo, sadjarstvo in vinarstvo pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Murska Sobota. Ekipe vinarjev so tako odgovarjale na tri sklope vprašanj in sicer s področja vinarstva in vinogradništva s slikovnim gradivom in vinarstva iz teorije. Letošnji vinogradniško-vinarski kviz je bil neke vrste izobraževanje ekip vinogradnikov, s tekmovalnim pridihom.

V zadnjem času so prekmurska vina postala vse bolj vrhunska in prepoznavna. Ekipe vinogradnikov so se na kvizu veliko naučile in prav gotovo bodo člani ekip pridobljeno znanje s pridom uporabljali v praksi, tako v vinogradih, kakor tudi v kleteh, kjer pod budnim očesom in znanjem nastajajo odlična in vrhunska vina. Vse do zadnjih vprašanj so bile ekipe vinogradnikov skorajda izenačene.

Na letošnjem 15. vinogradniško-vinarskem kvizu je največ znanja pokazala ekipa Društva vinogradnikov in sadjarjev Lendava, v sestavi Milan Magdič, Marjan Koren in Egon Krampač. Ekipa je prejela prehodni pokal in pokal za prvo osvojeno mesto. Drugo mesto in pokal je prejela ekipa Društva vinogradnikov Goričko, v sestavi Alojz Rajnar in Jože Horvat, tretje mesto pa je pripadlo prvi ekipi Društvo vinogradnikov Dobrovnik, ki je prav tako prejela pokal.

Najboljšim ekipam so pokale podelili in jim čestitali predsednik Vinogradniško-sadjarskega društva Filovci, Alojz Berden, župan občine Moravske Toplice Alojz Glavač in prekmurska vinska kraljica Špela Casar. Ob koncu kviza so se vinogradniki še nekaj časa zadržali na prijetem vinogradniškem večeru na druženju ter pokušnji vin iz filovskih vinorodnih gričev. Kot so dejali vinogradniki, jih takšna in podobna druženja bogatijo, saj si vinogradniki pridobijo nova znanja, med drugim si tudi izmenjajo najrazličnejša mnenja o pridelavi vin.

Jože Žerdin