Najtoplejša kraja v Sloveniji sta včeraj bila Črnomelj in Lendava

Trenutni vročinski val se je včeraj pokazal v vsej svoji moči. In tako bo menda tudi danes. Črnomelj in Lendava sta v včerajšnjem peklensko vročem dnevu bila najtoplejša kraja v državi. Uradno je bilo v Črnomlju 40, v Lendavi pa 39,4 stopinje Celzija.
Kar so vremenoslovci napovedovali, se je tudi zgodilo. Vročinski val, ki nad našimi kraji vztraja že vsaj pet dni, včeraj in danes dosega svoj vrhunec. Lendava in Črnomelj sta bila včeraj najtoplejša kraja v Sloveniji. Uradno so meritve pokazale, da je v Lendavi bilo 39,4 stopinj Celzija, v Črnomlju pa okroglih 40. Seveda je pri tem potrebno dodati, da so temperature lokalno lahko dosegale in bodo tudi danes lahko dosegale čez 40 stopinj.

Slovenski temperaturni rekord – 40,8 stopinje Celzija, izmerjen avgusta 2013 na letališču Cerklje ob Krki – te dni še ni bil dosežen. So se mu pa močno približali v četrtek v Podnanosu, kjer so namerili 40,6 stopinje Celzija, kar je primorski rekord. Tako NIJZ kot Arso pa opozarjata tudi na povišane koncentracije ozona. Koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala.

Kako kaže? 

Danes bo povečini sončno. Popoldne in zvečer bodo krajevne vročinske nevihte, ki se bodo v severni in severovzhodni Sloveniji nadaljevale tudi v noč na nedeljo. Pihal bo veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 36, na Primorskem do 38 stopinj C.

Jutri bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Pojavljale se bodo krajevne plohe in nevihte. Predvsem v zahodni in južni Sloveniji bodo zvečer ob prehodu hladne fronte tudi krajevna neurja. Pihal bo vzhodni veter, na Primorskem zvečer večinoma zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 21, na Primorskem do 26, najvišje dnevne od 26 do 32, na jugu Slovenije do 35 stopinj C.

Požari in suša

Zaradi hude suše in vročine je ponekod po državi velika nevarnost požarov. Za letošnje leto po pojasnilih Arsa kaže, da bo suša blizu ali celo na vrhu lestvice najmočnejših v državi. V zadnjem tednu so se sušne razmere okrepile na vseh koncih Slovenije, predvsem pa na jugovzhodu, kjer suša vztraja že od junija.