Najstarejši pomurski policisti, Jože Žabkar, obeležil 98. rojstni dan

Ko smo zemljani v ponedeljek, 31. decembra 2018 praznovali prihod novega leta 2019, je Jože Žabkar iz Moščancev v občini Puconci, imel dvojni razlog za praznovanje. Najstarejši živeči pomurski policist je namreč prav na Silvestrovo praznoval tudi visok osebni jubilej – 98. rojstni dan.
Dober teden po jubileju, ko so mu mnogi voščili in zaželeli še veliko zdravih in zadovoljnih let, so Žabkarja, na njegovem domu obiskali in mu čestitali direktor Policijske uprave Murska Sobota, Damir Ivančić, skupaj s članoma kluba policijskih upokojencev Maksa Perca, Marjanom Horvatom (predsednik) in Romanom Verganom, ki je dolga leta bil Žabkarjev sodelavec, zraven pa je bila tudi tiskovna predstavnica PU Murska Sobota, Suzana Rauš. V prijetnem klepetu je beseda nanesla na obujanje spominov, saj se je slavljenec Žabkar upokojil leta 1979, pred tem je bil policist 33 let. Obiskovalci so slavljencu Žabkarju zaželeli še obilo zdravja in zadovoljstva, ter srečanje tudi v naslednjih letih.

Jožef Žabkar, ki je bil rojen 31.12.1920 v Kužišču pri Krškem, živi v Moščancih na Goričkem, kjer je v družbi svojih bližnjih tudi obeležil častitljivo obletnico. Ob obisku predstavnikov Policijske uprave Murska Sobota ter upokojenskega policijskega kluba, smo med drugim izvedeli, da je Jožef Žabkar v organih za notranje zadeve delal od 1. aprila 1948, ko je kot policist v civilu bil poslan na postajo milice v Moščance. Kmalu za tem je končal enoletno policijsko šolo v Begunjah, leta 1950 pa je bil premeščen v Šalovce, najprej kot namestnik komandirja, zatem kot komandir postaje. Vmes je bil za dve leti premeščen na postajo v Gornje Petrovce, do leta 1977 pa je delal kot komandir v Moščancih. Zadnje leto in pol pred upokojitvijo je delal v stalni službi – današnji OKC, na Policijski upravi Murska Sobota, julija 1979 pa se je upokojil.

Kot nam je povedal predsednik kluba Marjan Horvat, Klub upokojenih delavcev Ministrstva za notranje zadeve “Maksa Perca” Murska Sobota šteje 130 članov in se srečujejo nekajkrat letno na družabnih, športnih ali drugih srečanjih. Letni pregled dela se realizira z vsakoletnim zborom članov ko se tudi načrtujejo aktivnosti za naslednje koledarsko leto. “Za leto 2019 je ena izmed aktivnosti tudi posebna pozornost najstarejšim članom kluba. Med člani kluba imamo tudi štiri starejše od 90 let (trije člani in ena članica, v tekočem letu pa dopolnita enako starost še po ena članica in član. Naš najstarejši član med policijskimi upokojenci je Jožef Žabkar, je še dodal Marjan Horvat.