Najimpozantnejša stavba v starem mestnem jedru bo obnovljena, gasilci včeraj poskrbeli za streho

Lendavski prostovoljni gasilci so s krovcem včerajšnji dopoldan reševali, kar se rešiti še da. Črna folija od včerajšnjega dne naprej “krasi” eno najimpozantnejših a hkrati eno najbolj propadajočih stavb starega mestnega jedra.
Lendavski prostovoljni gasilci so včeraj ob pomoči krovca in dveh zaposlenih na Občini Lendava prekrivali streho ene izmed najimpozantnejših a hkrati najbolj propadajočih stavb v starem mestnem jedru. Tako na zunanji, kakor tudi na notranji strani strehe sta se v minulem času porušila dimnika in povzročila dodatno škodo na že tako ali tako načeti stavbi, dodatno škodo pa je v tem času povzročal še dež, ki je dlje časa močil strop spodnjega nadstropja.

Sama stavba je sicer po besedah Roberta Receka iz Občine Lendava nastajala v večih fazah, najstarejši del pa je vsekakor tisti, ki gleda na Glavno ulico. Po nekaterih ocenah je ta del star okrog 150 let, preostala zgradba pa okrog 100. Že sicer pa je v preteklosti v prednjem delu bilo opravljenih kar nekaj del, saj se je denimo pred nekaj leti v enem izmed prostorov (najverjetneje zaradi zamakanja dotrajane strehe) porušil strop, streho pa je Občina kasneje zamenjala in s tem ustavila naglo propadanje tega dela stavbe.

Veliko bolj problematičen del zgradbe je vsekakor zunanji oz. “zadnji” del, ki je, kljub nižji starosti, v precej klavrnem stanju. Obrtniki, ki so tukaj opravljali svoje delo, so stavbo pred dobrimi desetimi-dvanajstimi leti zapustili, od takrat pa je šlo vse samo še navzdol. Pred časom sta se porušila še oba dimnika, ki sta povzročila dodatno škodo na ostrešju, dež pa je “delo,” dokončal tako, da je namočil stropove, ki so pričeli gniti. To pa so, pred nadaljnjim propadanjem, včeraj reševali lendavski prostovoljni gasilci s pomočjo avtolestve in krovca.

“Občina Lendava v celoti ni lastnik stavbe, saj imajo določene manjše deleže drugi lastniki, je pa večinski lastnik. Trenutno je reševanje lastništva v postopku, tako, da bi Občina postala lastnik stavbe v celoti, razen dela, kjer je bilo nekdanje urarstvo. Da bi postali lastnik tudi tega dela, verjetno ne bo možno. Načrt je, da se stavba v celoti obnovi. Kmalu bomo začeli s pripravo nove projektne dokumentacije, za prenovo pa bo potrebno, po predračunu z leta 2013, odšteti dober milijon evrov. Prostore bi namenili obrtnikom. Dejstvo je, da je, predvsem zadnji del stavbe, v zelo slabem stanju,” je dejal Recek.

Stavbo bo seveda po zahtevah Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije potrebno vrniti v prvotno stanje, kar je dodaten razlog prej omenjeni ceni prenove. Občina je imela sicer del projektne dokumentacije že pripravljene, a ta blagoslova Zavoda za varstvo kulturne dediščine ni prejela.