Najboljši špricer letos točijo v gostilnah, kjer je vino iz Vinske kleti Kelenc!

Društvo vinogradnikov Goričko in Javna služba za kmetijsko svetovanje sta pripravila deveto ocenjevanje prekmurskih špricerjev. Letos so ocenjevali vina 30 vinarjev , ki oskrbujejo 87 lokalov. Na ocenjevanje so se lahko prijavili le vinogradniki, ki delujejo v vinorodnem okolišu Prekmurje.
Društvo vinogradnikov Goričko in Javna služba za kmetijsko svetovanje Murska Sobota sta pripravila že deveto ocenjevanje Prekmurskih špricerjev. “Tü točimo prekmurski špricer” je akcija, katere cilj je v gostinskih lokalih promovirati vina iz Prekmurja. Posebne zunanje oznake se podeljujejo gostincem na podlagi pravilnika in vloge Odbora prekmurski špricer. Oznake so začeli podeljevati novembra, leta 2008. Trenutno je v Prekmurju označenih 100 lokalov. Trdimo lahko, da je poleg piva, špricer med nizko alkoholnimi pijačami najbolj razširjena pijača v Prekmurju in na Štajerskem.

In prav že omenjenih 30 vinarjev, ki skupno oskrbuje 87 lokalov, je včeraj prejelo svojo oceno. “Za prekmurski špricer mora vino biti suho, alkohola pa ne sme nikakor biti več kot 11 odstotkov,” je eno izmed najpomembnejših pravil, ki se ga vinarji morajo obvezno držati. Ocenjevanje poteka po standardnih smernicah. Petčlanska komisija poizkusi vse vzorce in jih oceni od 1 do 5. Najvišja in najnižja ocena se izloči, tri preostale gredo v povprečje. Kasneje v nadaljevanju ocenjevalci deset najvišje ocenjenih vzorcev razvrstijo od prvega do desetega mesta, nižji skupni seštevek dodeljenih mest s strani članov komisije pa pomeni boljšo uvrstitev.

In kakšna je bila najpomembnejša ugotovitev ocenjevalne komisije? “Najboljši špricer letos točijo v gostilnah, ki jih z vinom oskrbuje Vinska klet Kelenc iz Lendavskih goric,” so dejali člani ocenjevalne komisije.