Najboljši med prideluje Milan Horvat iz Murske Sobote

Čebelarska zveza društev Pomurja je v soboto, 10. decembra v trgovskem centru BTC v Murski Soboti pripravila sedmo srečanje pomurskih čebelarjev na katerem so razglasili zmagovalce z letošnjega 16. ocenjevanja medu v Pomurju.

Rdeča nit in vsakoletno srečanje pomurskih čebelarjev je namenjeno promociji medu in čebeljih pridelkov, ki jih pomurski čebelarji pridelujejo na visoki kakovostni ravni. Dobro organizirano pomursko čebelarstvo je prepoznavno v Sloveniji, Evropi in tudi po svetu in sicer po čebeljih pridelkih, vzreji matic in čebeljih družinah je vse večje zanimanje in povpraševanje. Slovensko čebelarstvo je znano po kranjski sivki, po unikatnih panjskih končnicah, lepih čebelnjakih in drugem. Slovenski čebelarji se skupaj z Vlado Slovenije zavzemajo, da bi 20. maj postal svetovni dan čebelarstva. Ob tem se slovenskemu čebelarstvu kažejo možnosti in priložnosti da bi uredili svetovni učni center za čebelarje.

Na dogodku ob razglasitvi tudi kmetijski minister

Poleg pomurskih čebelarjev so se dogodka ob razglasitvi najboljših čebelarjev udeležili in zbrane nagovorili in se čebelarjev zahvalili za vse kar dobrega postorijo za skrb za naravo, čebele, čebelarske pridelke, kot je med in drugi medeni izdelki, pa  skrb za njihovo morebitno zdravljenje in odnos do ljudske umetnost, kot je slovensko čebelarstvo, predsednik Čebelarske zveze društev Pomurja, Janko Rožman, dr. Stanko Kapun iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan, podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Janez Vencelj in slovenska medena kraljica Mateja Šoštarič.

Kot je bilo poudarjeno ob razglasitvi 16. ocenjevanja medu v Pomurju, so letos čebelarji kljub številnim tegobam in nevšečnostmi z vremenom pridelali nekoliko manj medu kot pred leti, a žal nekateri čebelarji na določenih področjih sploh niso zavrteli točil. Kljub temu je Čebelarska zveza društev Pomurja organizirala šestnajsto ocenjevanje med v Pomurju. Na ocenjevanje so čebelarji prinesli le 28 vzorcev različnih vrst medu, ki so bili pregledani po videzu, barvi in izgledu embalaže, ob tem pa so še izmerili vlago in elektronsko prevodnost.

Zmagovalec čebelar Milan Horvat iz Murske Sobote

Dostavljeni vzorci medu so bili izredno kakovostni, z vrhunsko kvaliteto. V strokovni komisiji za ocenjevanje medu so bili Lidija Matavž, Franc Tratnjek in Jakob Madjar. Na razglasitvi in podelitvi plaket in priznanj je bilo podeljenih 14 zlatih priznanj, 12 srebrnih priznanj in 2 bronasti priznanji. Letošnji zmagovalec 16. pomurskega ocenjevanja medu je kot zmagovalec, oziroma šampon za letošnje leto postal čebelar Milan Horvat iz Murske Sobote, ki je prejel zlato plaketo za cvetlični med z oceno 31,67 točk. Ob tej priložnosti so čebelarji na stojnicah ponujali različni med in ostale medene pridelke, ves čas čebelarskega srečanja pa se je slišala lepa domača ljudske pesem, saj je bilo zapetih tudi nekaj čebelarskih pesmi.

Jože Žerdin