Najboljši avtor Pannonia reflections 2021 je Matej Peljhan iz Slovenije

Fotografsko društvo Pannonia iz Lendave je v teh dneh zaključilo 8. mednarodni natečaj fotografije. Gre za internacionalni projekt, ki vključuje fotografe dežel celega sveta in ima izjemno dodano vrednost, saj ga je moč izpeljati samo pod pokroviteljstvom in pravili Mednarodne organizacije za umetniško fotografijo (FIAP), Fotografske zveze Slovenije, ter fotografske zveze ZDA.
Mednarodni fotografski natečaj Pannonia reflections pod patronatom FIAP, PSA in FZS, je lani novembra uspešno vstopil v osmo leto svojega delovanja. In čeprav je izvedba takega projekta naporna in organizacijsko zelo zahtevna, je ves trud poplačan s prijavami udeležencev in obilico izvrstnih fotografij. Prvi Salon je bil organiziran leta 2014. Od tedaj so slednjega organizirali vsako leto vse uspešneje. Na omenjenem natečaju lahko sodelujejo ljubiteljski in poklicni fotografi z vsega sveta. Sodelujoči fotografi morajo biti avtorji fotografij, ki jih pošljejo. Vsak udeleženec lahko pošlje največ štiri fotografije za vsako od tem. Tudi letos so organizatorji razpisali pet tem in sicer: Odprta barva, Odprta črno-bela, Arhitektura, Voda in Pokrajina. Organizacija razstave poteka v več korakih. 

“Razpis je bil odprt do začetka decembra 2021. Nanj se je prijavilo 359 avtorjev iz 61 držav s 5988 fotografijami. Sredi decembra se je sestala žirija, katere člani so bili ugledni in mednarodno priznani fotografi Matjaž Čater – Slovenija, Borislav Milovanović – Srbija in Nenad Martić – Hrvaška. Žirija je prispele fotografije ocenjevala z ocenami od 1 do 9. Pri ocenjevanju sta bili sicer merodajni predvsem kreativnost in originalnost, pomembna pa je bila tudi tehnična dovršenost fotografije. Potem, ko je vsak član žirije ocenil vse prispele fotografije, ki so bile opremljene s šifro, torej brez podatkov o avtorju, so bile seštete ocene za vsako fotografijo. Na podlagi seštevka je nato bil narejen seznam najbolje ocenjenih fotografij. Med najbolje ocenjenimi je žirija v dogovoru izbrala fotografije, za katere je menila, da si zaslužijo nagrado. Tako je najbolje ocenjenih 101 fotografij, 84 avtorjev iz 27 držav sveta. Te fotografije bodo del 8. mednarodne fotografske razstave Pannonia Reflections, ki bo na ogled od 4. februarja 2022. v GML,” je dejal Davor Dolenčič.

  • Najboljši avtor PANNONIA REFLECTIONS 2021 je  Matej Peljhan iz Slovenije – 16 sprejetih fotografij in tri nagrade.
  • Najboljši foto klub PANNONIA REFLECTIONS 2021 je Digitalni Foto Klub iz Slovenije. 19 članov Digitalnega foto kluba je sodelovalo na letošnjem natečaju Pannonia Reflections in skupno imajo 113 sprejetih fotografij.
  • Posebna PANNONIA REFLECTIONS 2021 nagrada za fotografijo po izboru predsednika organizacijskega odbora: Gradišnik Urška iz Slovenije za fotografijo

Preostali rezultati bodo znani po podelitvah.

In kako poteka ocenjevanje?

Žirija prispele fotografije ocenjevala z ocenami od 1 do 9. Pri ocenjevanju sta  merodajni predvsem kreativnost in originalnost, pomembna pa je bila tudi tehnična dovršenost fotografije. Potem, ko vsak član žirije oceni vse prispele fotografije, ki so bile opremljene s šifro, torej brez podatkov o avtorju, so vse ocene fotografij seštete. Na podlagi seštevka je nato narejen seznam najbolje ocenjenih fotografij. Med najbolje ocenjenimi je žirija v dogovoru izbrala fotografije, za katere je menila, da si zaslužijo nagrado.