Najboljše ledeno vino v državi in širše, prihaja iz Lendave!

V Primoštenu na sosednjem Hrvaškem, so se že sedemindvajsetič zbrali vinogradniki in vinarji iz praktično vse Evrope. Srečanja se je na povabilo organizatorjev udeležil tudi Marijan Levačić iz Lendave in s svojim ledenim vinom dosegel izjemen uspeh.
Na omenjenem srečanju vinogradnikov in vinarjev v Primoštenu se vsako leto poleg vinarjev in vinogradnikov, zberejo tudi vinarska podjetja, znanstveniki, visoki poznavalci vin, trgovci, znani gostilničarji, predstavniki ministrstev, … V tem primeru ne gre le za običajno srečanje, temveč srečanje, na katerem se med drugim zgodi tudi ocenjevanje vzorcev vin.

Komisija je na letošnjem srečanju prejela kar 420 vzorcev vin iz enajstih držav: Francije, Avstrije, Madžarske, Nemčije, Italije, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne Gore, Makedonije, Hrvaške in seveda Slovenije. Cilj omenjenega srečanja seveda ni le v ocenjevanju vin, temveč v informiranju, izobraževanju, povezovanju …

Srečanja se je, na povabilo organizatorjev udeležil tudi Lendavčan, Marijan Levačić iz Tomiščeve ulice, ki se z vinogradništvom že vrsto let ukvarja ljubiteljsko. V kategoriji ledenih vin je dosegel izjemen uspeh, saj je za svoje vino v močni konkurenci prejel zlato priznanje med buteljčnimi vini. Pri tem seveda velja omeniti, da je Levačić s svojim ledenim vinom tako premagal vse ostale sodelujoče vinarje iz Slovenije.

Strokovna komisija je ocenjevala ledena vina z letnikom 2012, saj od leta 2012 do danes uradno ni bilo pogojev za nastanek ledenega vina. Pri Levačićevih so trte, ki so jim prinesle izjemen uspeh, obrali 13. decembra 2012. To pa seveda ni vse. Z vinom druge vrste je Levačić pred kratkim dosegel tudi lep uspeh v Budimpešti.