Naj prostovoljci minulega leta v MO Murska Sobota

Župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek je danes v soboškem gradu podelil priznanja prostovoljcem, ki so bili v minulem letu najbolj požrtvovalni in predani prostovoljskemu delu.
Murska Sobota nosi naziv “Prostovoljstvu prijazno mesto,” saj spodbuja in podpira prostovoljske programe in medgeneracijsko prostovoljstvo.

“Leto 2020 je bilo tudi na področju prostovoljstva prav posebno leto. Razmere, ki jih je povzročila pandemija bolezni covid-19, so nas namreč kot družbo, državo in lokalno skupnost postavile pred velike preizkušnje. Že v minulem letu so zato občinsko priznanje za nesebično pomoč pri izvajanju ukrepov in aktivnosti v času epidemije prejeli prostovoljci v humanitarnih organizacijah: Območno združenje Rdečega križa, Škofijska Karitas in EHO Podpornica,” so sporočili iz MO Murska Sobota.

Župan Jevšek je na današnji podelitvi povedal: “Leto 2020 si bomo zapomnili zaradi epidemije. Zagotovo pa si bomo zapomnili še nekaj: izjemno solidarnost, ki smo jo v težkih časih pokazali! Ponovno se ob tej priložnosti zahvaljujem vsem, ki so bili v času epidemije najbolj na udaru: zdravstvenemu osebju, negovalcem v domovih za starejše, pripadnikom Civilne zaščite, gasilcem, policiji, prodajalcem, komunalnim delavcem, vsem prostovoljcem v humanitarnih organizacijah, skratka vsem, ki so v teh težkih razmerah pomagali.” Ob tem je izrazil hvaležnost, da se je pozivu k vključitvi med prostovoljce odzvalo veliko študentov in mladih, saj so s tem dokazali, da jim ni vseeno, kaj se dogaja v naši družbi, in da se čutijo poklicane, da pomagajo.

Nagrajencem, ki jih je izbrala posebna komisija se je zahvalil za njihovo plemenito delo v dobro skupnosti. Poleg izbranih nagrajencev pa se je župan še posebej zahvalil številnim mladim neimenovanim posameznikom, ki so se v minulem letu javili kot prostovoljci za pomoč v domovih za starejše in bolnišnicah, kjer so brez pomisleka stopili “v prve linije” in s tem tvegali tudi lastno zdravje. Številni mladi posamezniki so pomagali svojim sosedom, za njih šli v trgovino, lekarno, na pošto. Številni so se pridružili humanitarnim organizacijam in delili hrano po domovih.

“Nemogoče je pridobiti vsa imena, le nekateri izmed njih so bili omenjeni v medijih. Zato se na tak način javno zahvaljujem vsem mladim za srčnost in nesebično pomoč!” je povedal župan Jevšek.

Naj prostovoljka 2020 v Mestni občini Murska Sobota je postala Joža Bencak iz Kroga, ki že več kot dvajset let aktivno sodeluje kot prostovoljka v krajevnem odboru Rdečega križa, kjer z veliko mero strpnosti in potrpežljivosti organizira in skrbi za dostavo in razdeljevanje prehrambnih paketov Rdečega križa ter nudi druge oblike pomoči krajanom v stiski.

Priznanje za Naj prostovoljno društvo 2020 v Mestni občini Murska Sobota je prejela NŠ MURA z navijaško skupino Black Gringos, ki so v predprazničnih dneh težkega leta 2020, v skupni dobrodelni akciji zbral več kot dve toni prehrambnih izdelkov za 100 pomurskih družin in uporabnike varne hiše ter hrano za živali v zavetišču Mala hiša.

V kategoriji Naj prostovoljna organizacija 2020 v Mestni občini Murska Sobota je komisija izbrala Klub prekmurskih študentov, za pomoč humanitarnim organizacijam v prvem valu epidemije. V drugem valu pa so študenti vzpostavili Center za pomoč občanom, kjer nudijo brezplačno učno pomoč, psihološko podporo in osnovno pravno svetovanje.