NAJ lepši – NAJ gostoljubnejši zdraviliški kraj: Lendava zadnja; Izletniški kraji: Velika Polana na 1. mestu

Predvčerajšnjim je bila sklenjena letošnja odmevna vseslovenska akcija Turistične zveze Slovenije (TZS) Moja dežela – lepa in gostoljubna pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja. Spletno glasovanje Lendavi ni bilo najbolj naklonjeno, se pa je visoko, natančneje na prvo mesto, uvrstila Velika Polana.
Tudi letos so se vsi pomembnejši turistični dogodki v Sloveniji združili pod eno streho – na Dnevih slovenskega turizma v Kranjski Gori, ki so se začeli v torek, 17. oktobra, in se končujejo danes. Turistična zveza Slovenije je na tem osrednjem turističnem dogodku v Sloveniji med drugim podelila priznanja najbolj urejenim in gostoljubnim krajem v okviru tekmovanja Moja dežela – lepa in gostoljubna, letos že 26. zapovrstjo. Začela ga je leta 1991, v osamosvojitvenem letu, ko je postala Slovenija nova destinacija na svetovnem turističnem zemljevidu.

Na torkovem večernem dogodku so podelili priznanja najbolje ocenjenim mestom, turističnim, zdraviliškim in izletniškim krajem, tematskim potem, kampom, Petrolovim bencinskim servisom, mladinskim prenočiščem, vojašnicam, jedrom ter zmagovalcem spletnega glasovanja. Izjemno pomembnost prostovoljnega dela za uspešen razvoj turizma v Sloveniji sta poudarila tudi slavnostna govorca na prireditvi Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo in Peter Misja, predsednik Turistične zveze Slovenije.

Spletno glasovanje Lendavi ni bilo najbolje naklonjeno

Glas ljudstva (preko spleta) je Lendavi podal najslabšo oceno v kategoriji “NAJ lepši – NAJ gostoljubnejši zdraviliški kraj.” Lendava je v spletnem glasovanju, ki se je odvijalo na spletni strani Turistične zveze Slovenije dosegla le 116 glasov (12. mesto). Za primerjavo, prvouvrščeni Podčetrtek jih je prejel kar 962. Na predzadnjem mestu (11.) se nahajajo Šmarješke Toplice (131 glasov) in za tem (10. mesto) Radenci. Visoko kotirajo Banovci (7. mesto) in še višje Moravske Toplice (3. mesto).

Velika Polana zmagovalka med izletniškimi kraji

Med najbolje ocenjene v akciji “Moja dežela – lepa in gostoljubna,” spada (tudi) Velika Polana. Ta je pometla s konkurenco in dosegla najvišjo oceno v kategoriji izletniški kraji in prejela tovrstno priznanje kot edini kraj v Pomurju. To pa seveda ni prvi uspeh za omenjeni kraj. Že leta 2013 so odnesli nagrado kot kraj z najlepšim trškim jedrom, leta 2014 enako kot letos ter ob enem nagrada za najlepši kraj v Evropi, leta 2016 pa so bili znova spoznani kot kraj z najlepšim trškim jedrom.

“Ta priznanja so nam nagrada za večletno dělo na tem področju, hkrati pa motivacija za uspešno delovanje še naprej,” je povedal župan občine Velika Polana, mag. Damjan Jaklin.

 • Olga Paušič

  Ni se treba čuditi! Poletni “kopališki urnik” v lendavskih termah Lipa se je pričenjal šele ob 9. uri! Pa smo predlagali, naj bi omogočili plavanje v velikem bazenu vsaj od 8. ure dalje. Vsi gostinci so odpirali svoje lokale šele ob desetih, tako nisi mogel spiti niti kave.Delavci so zlovoljni in neprijazni do gostov (verjetno slabo plačani, kar se odraža seveda v odnosu do okolja in ljudi … Turisti so vse poletje vohali neznosni smrad iz bioplinarne (najbrž ga še zdaj), na sprehodih po mestu vse mrtvo (razen slaščičarn in prodajnih centrov) … Skratka, res ni vzroka, da bi kovali Lendavo v nebo! in mi bi radi bili evropska prestolnica kulture? ojojoj!!!

 • teri-piri

  Nesramno in osorno osebje je značilno za Lipo, v zadnjih letih se je samo še poslabšalo. Notranji in zunanji bazen, wellnes, natakarji, kozmetika, terapijski oddelek, vsi. Nekaj izjem je, kot so madžarske fizioterapevtke in korektna recepcija. Konec julija, v soboto, pričakovanih je 35 stopinj celzijusa, se je kopališki delavec ob 9.05 počasi prisprehodil do vrat in odklenil zunanji bazen, medtem ko je zunaj čakala skupina ljudi, družine z otroki, starejši in vsi ostali, ki so hoteli plavati še pred pripeko. Preostalo mesto upravlja en človek, ki je vse usmeril v stolp in stavi na množično diskontno ponudbo.

 • zlati kamen

  Ljudje so glasovali, kajneda?

  • ff

   Ja, v tem primeru so glasovali ljudje.

 • zlati kamen

  Župan Lendave še ni dal izjave?

 • moje malo selo

  Rezultat ankete odseva dejansko stanje Lendave. Lendava je mrtvo in dosadno mesto, ker je fantazija dosedanjih županov prav tako mrtva in dosadna. Dokaz za to je Balažekovih 16 let in Glavna ulica, od trgovcev zapuščena, prazna, siva, od stalnega prometa prašna. Če pred več sto leti (Madžari) ne bi zgradili Krone (Mestne hiše), sodišča, knjižnice, stare občine v parku, cerkve, gradu, hiš na Glavni ulici in svete Trojice, ne bi imeli nič, samo bloke, blagovnico iz pločevine in socrealistične hiše v ulicah poimenovanih po socialistični logiki in komunističnih krvolokih. Lendava nima ne mestnega središča, ne trga, ne sodobne urbanistične strategije. Ima eno ozko glavno ulico, nabito s parkiranimi avtomobili lokalnih pijančkov, namesto razvoja mestnega središča pa improviziranje in uničevanje še tega malega, kar se je od dediščine ohranilo. Rezultat ankete me ne čudi.