NAJ lepši – NAJ gostoljubnejši zdraviliški kraj: Lendava zadnja; Izletniški kraji: Velika Polana na 1. mestu

Predvčerajšnjim je bila sklenjena letošnja odmevna vseslovenska akcija Turistične zveze Slovenije (TZS) Moja dežela – lepa in gostoljubna pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja. Spletno glasovanje Lendavi ni bilo najbolj naklonjeno, se pa je visoko, natančneje na prvo mesto, uvrstila Velika Polana.
Tudi letos so se vsi pomembnejši turistični dogodki v Sloveniji združili pod eno streho – na Dnevih slovenskega turizma v Kranjski Gori, ki so se začeli v torek, 17. oktobra, in se končujejo danes. Turistična zveza Slovenije je na tem osrednjem turističnem dogodku v Sloveniji med drugim podelila priznanja najbolj urejenim in gostoljubnim krajem v okviru tekmovanja Moja dežela – lepa in gostoljubna, letos že 26. zapovrstjo. Začela ga je leta 1991, v osamosvojitvenem letu, ko je postala Slovenija nova destinacija na svetovnem turističnem zemljevidu.

Na torkovem večernem dogodku so podelili priznanja najbolje ocenjenim mestom, turističnim, zdraviliškim in izletniškim krajem, tematskim potem, kampom, Petrolovim bencinskim servisom, mladinskim prenočiščem, vojašnicam, jedrom ter zmagovalcem spletnega glasovanja. Izjemno pomembnost prostovoljnega dela za uspešen razvoj turizma v Sloveniji sta poudarila tudi slavnostna govorca na prireditvi Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo in Peter Misja, predsednik Turistične zveze Slovenije.

Spletno glasovanje Lendavi ni bilo najbolje naklonjeno

Glas ljudstva (preko spleta) je Lendavi podal najslabšo oceno v kategoriji “NAJ lepši – NAJ gostoljubnejši zdraviliški kraj.” Lendava je v spletnem glasovanju, ki se je odvijalo na spletni strani Turistične zveze Slovenije dosegla le 116 glasov (12. mesto). Za primerjavo, prvouvrščeni Podčetrtek jih je prejel kar 962. Na predzadnjem mestu (11.) se nahajajo Šmarješke Toplice (131 glasov) in za tem (10. mesto) Radenci. Visoko kotirajo Banovci (7. mesto) in še višje Moravske Toplice (3. mesto).

Velika Polana zmagovalka med izletniškimi kraji

Med najbolje ocenjene v akciji “Moja dežela – lepa in gostoljubna,” spada (tudi) Velika Polana. Ta je pometla s konkurenco in dosegla najvišjo oceno v kategoriji izletniški kraji in prejela tovrstno priznanje kot edini kraj v Pomurju. To pa seveda ni prvi uspeh za omenjeni kraj. Že leta 2013 so odnesli nagrado kot kraj z najlepšim trškim jedrom, leta 2014 enako kot letos ter ob enem nagrada za najlepši kraj v Evropi, leta 2016 pa so bili znova spoznani kot kraj z najlepšim trškim jedrom.

“Ta priznanja so nam nagrada za večletno dělo na tem področju, hkrati pa motivacija za uspešno delovanje še naprej,” je povedal župan občine Velika Polana, mag. Damjan Jaklin.