Nafta Petrochem: Občina Lendava ne bo uveljavila predkupne pravice

Po tem, ko je vsem dobro poznano nekdanje lendavsko podjetje Nafta Petrochem d.o.o. bilo kar šestkrat neuspešno prodano, je stečajni upravitelj Silvo Zorec po sedmem poizkusu prodaje bil uspešen. Predkupni pravici se je že odpovedalo ameriško podjetje Liberty two methanol LLC iz Delawara, pred dnevi pa tudi Občina Lendava.
Stečajni upravitelj Silvo Zorec je novembra podpisal t.i. kupoprodajno pogodbo z razveznim pogojem. In kaj to v praksi pomeni? Predkupno pravico nad ključnim premoženjem Nafte Petrochem v stečaju sta imela Občina Lendava in družba Liberty two methanol LLC iz Delawara ZDA, ki je v preteklosti postrojenje nameravala demontirati in premestiti v Kalifornijo, a tega niso storili in zadnjih nekaj let čakali na ustreznega kupca, ki sedaj, kot kaže, obstaja. Predkupni pravici so se kot prvi odpovedali Američani, pred nekaj dnevi pa še Občina Lendava, s čimer so vrata za prodajo na stežaj odprta.

“Sam ter ob sodelovanju občinske uprave smo vložili ogromno energije v zadevo okrog prodaje tega podjetja, v smislu, da izvemo čim več informacij, kaj se trenutno dogaja. Zadnji odgovor s strani stečajnega upravitelja Silva Zorca je prišel 9. decembra, ki nas je nekako pomiril. Na kratko lahko povem, da nas je najugodnejši ponudnik obvestil, da je opravil že nekaj informativnih razgovorov z interesenti za nakup zemljišč v industrijski coni Nafte Lendava. Posamezni interesenti za nakup zemljišč so pomembni evropski proizvajalci iz kovinsko predelovalne industrije oz. logistične dejavnosti, ki bi v primeru nakupa zemljišč zagotovo odprli številna delovna mesta v Lendavi, pri njih pa celo obstaja strah, ali bo lokalno okolje lahko zagotovilo toliko delovne sile za njihove potrebe,” je dejal župan Občine Lendava, Janez Magyar. Kot je še dejal Magyar, želijo interesenti vzpostaviti ekološko neproblematične dejavnosti.

Kupec bo znan čez nekaj dni

“Minuli teden v četrtek smo sodišču posredovali predlog, da se izda soglasje o sklenitvi pogodbe. Sodišče bo zelo hitro poslalo poziv ločitvenim upnikom in upniškemu odboru, da podajo soglasje,” je včeraj bil kratek stečajni upravitelj Silvo Zorec. Sedaj še neznani kupec iz Egipta bo za premoženje odštel tri milijone evrov, med tem, ko je ocenjena vrednost bila 7,5 milijona evrov. Po naših informacijah kupca zanima predvsem obrat formalina, natančneje tovarna F2, ki je bila odprta leta 2009 (takrat je bila zgrajena za 6,8 milijona evrov) in, ki je prenehala delovati leta 2014, Nafta Petrochem pa se je zanjo zadolžila. Kot nova je tovarna formalina F2 v zagonu torej bila le pet let, tukaj pa sta še obrata F1 in F3. Egipčani želijo, kot kaže, vitalne dele petrokemijske proizvodnje demontirati in odpeljati, tukaj pa ne gre zgolj za postrojenja, temveč tudi za ostale objekte in zemljišča.