Nafta Petrochem: Angleži iščejo kader med nekdanjimi zaposlenimi

Po tem, ko je vsem dobro poznano nekdanje lendavsko podjetje Nafta Petrochem bilo kar petkrat neuspešno prodano, je stečajni upravitelj Silvo Zorec po šestem poizkusu prodaje, ta je bila tokrat izvršena preko spletne platforme dunajskega podjetja NetBid, vendarle podpisal prodajno pogodbo. Podjetje je, kot smo že poročali, kupilo podjetje Technobell iz Kopra, sicer podružnica istoimenskega podjetja iz Anglije, ki sedaj kader išče med nekdanjimi zaposlenimi.
Na naslovu Nafte Petrochem v stečaju se je torej naselilo novo podjetje, Technobell Lendava. To razkriva vpis o ustanovitvi podjetja v murskosoboškem sodnem registru, pa tudi, da je ustanovitelj podjetje Technobell iz Kopra, sicer podružnica istoimenskega podjetja s sedežem v Angliji. Bo to pomenil ponovni zagon petrokemične industrije? V Lendavi nekaj tovrstnega znanja še je, novo podjetje, ki bo zaposlovalo, pa vsekakor ni mačji kašelj. Ta namreč išče kader kar med nekdanjimi zaposlenimi.

Pogodba o nakupu je bila sklenjena 23. decembra, a ta še ni pravnomočna, saj se mora v predvidenem roku tuji družbenik v podjetju Industrijske storitve (ob njem je to še Nafta Petrochem v stečaju) izreči o tem, ali bo uveljavljal predkupno pravico. Kot smo uspeli izvedeti, naj bi Technobell v Lendavi vnovič zagnal proizvodnjo, a se poraja vprašanje, kaj bi vnovični zagon petrokemije pomenil za okolje. Lendavčani smo namreč bili že vsaj dvakrat peljani žejni čez vodo, a kot so zatrdili v Kopru, je Občina Lendava sodelovala v pogovorih o prihodu novega investitorja na Naftino dvorišče in bo zahtevala, da proizvodnja ne bo obremenjevala okolja.

Župan Magyar je sicer že večkrat poudaril neizkoriščeni potencial na tej lokaciji, med tem pa velja omeniti, da se je slednji o tej možnosti na delovnem srečanju januarja lani pogovarjal z direktorjem skupine Nafta Lendava, Borutom Bizjakom, o nakupu Nafte Petrochem s strani Technobella pa so tekli pogovori župana tudi z Alešem Cantaruttijem, državnim sekretarjem na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, in gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom.

Interesenti za nakup so že v preteklosti sicer večinoma strmeli k demontaži tovarniških oz. proizvodnih objektov ter preselitev na drugo lokacijo, ideje o ponovnem zagonu podjetja v Lendavi pa ni imel noben. Nepremičnine družbe Nafta Petrochem d.o.o., v naravi predstavljajo kompleks zemljišč, tovarniških objektov ter infrastrukture in rezervoarjev v poslovni coni Nafta Lendava na naslovu Trimlini 1A v Lendavi, v katerih so se odvijale glavne dejavnosti podjetja:

– obrat formalina (zemljišča in zgradbe za proizvodnjo formalina v tovarnah F1, F2 in F3 ter skladiščni prostori za skladiščenje formalina in surovine metanola skupaj s procesno opremo),
– obrat sintetičnih mas (zemljišča in zgradbe za proizvodnjo sintetičnih mas vključno s skladiščnimi prostori za skladiščenje uree, melamina, ostalih surovin in proizvodov ter procesno opremo),
– obrat fenolnih smol (zemljišča in zgradbe za proizvodnjo fenolformaldehidnih smol vključno s skladiščnimi prostori za skladiščenje fenola in fenolformaldehidnih smol ter procesno opremo),
– spremljajoče podporne enote (zemljišča in zgradbe upravne zgradbe, razvojnega laboratorija, laboratorija za preverjanje kontrole kakovosti, enote za izvajanje tehtanja in ostale logistike, enote energetskih medijev ter rezervoar za skladiščenje metanola (M-2) ter oprema).