Nafta Lendava: Začeli sojenje proti Cvetu Žaliku in Borisu Švecu

Na murskosoboškem okrožnem sodišču se je včeraj pričelo sojenje nekdanjima direktorjema Nafte Lendava, Cvetu Žaliku in Borisu Švecu. Obtožena sta zlorabe položaja pri opravljanju gospodarske dejavnosti. Tožilstvo zanju predlaga dve leti zapora.

Tožilstvo obema nekdanjima direktorjema Nafte Lendava očita, da sta koroški tovarni ivernih plošč Lesna dobavljala lepilo, pa čeprav to podjetje dlje časa ni plačevalo računov. S tem naj bi lendavski Nafti Petrochem povzročila za kar 233 tisoč evrov škode. Švec in Žalik krivdo zavračata in trdita nasprotno, da je prav poslovanje z podjetjem Lesna omogočilo preživetje Nafte Lendava.

Cveto Žalik pravi, da je podjetje Lesna bilo en največjih kupcev Nafte Lendava in če tega podjetja ne bi bilo, bi petrokemijo lahko zaprli že veliko prej. “Če bi bila takšna sodna praksa vsakdanja, bi sedaj sedelo že pol Slovenije,” trdi. Žalik je prepričan, da gre za neupravičeno gonjo proti njemu, za kasnejši propad podjetja pa pravi, da so krivi drugi. “Dokler smo podjetje sanirali, smo ohranjali delovna mesta, podjetje pa je živelo. Ko pa so prišli pravi sanatorji so firmo zaprli, delovnih mest pa ni več. Sedaj si naj svojo sodbo vsak ustvari sam,” še pove Žalik.

Žalikov odvetnik, Jože Šafarič dokazuje, da sta obtožena delovala v korist podjetja, zato se mu zdi tožba absurdna. “V tej zadevi jaz pač ne vidim nobenih elementov za to, da bi lahko ta postopek bil uspešno končan za obtožbo in tožilca. Tukaj pričakujemo oprostilno sodbo.” Včeraj je sodišče prisluhnilo zagovoru obsojenih, naslednjič, 27.2.2017 pa bo na vrsti zaslišanje prič.