Nadzor: Na Slovensko-Hrvaško mejo prihajajo tuji policisti

MNZ in policija sta dobila zeleno luč za podpise memorandumov z drugimi policijami EU-ja. To pomeni, da se na Slovensko-hrvaško mejo odpravljajo policisti drugih držav EU, ki bodo delovali pod vodstvom slovenske policije. Kakšna pooblastila bodo imeli pa je odvisno od tega, kaj jim bosta z “memorandumom” dovolila MNZ in policija.
Slovenski policisti, ki so ne meji med Slovenijo in Hrvaško zaradi ukrepov za obvladovanje nezakonitih migracij, bodo, kot kaže, prejeli pomoč iz tujine. S tem policija uresničuje nekakšen plan B notranjega ministra Hojsa, ki si že dolgo prizadeva, da bi slovenska policija dobila pomoč za zaščiti slovensko-hrvaške meje pred migracijskimi pritiski v Sredozemlju in na Zahodnem Balkanu. Policistom na meji sicer že nekaj let pomaga vojska, vlada pa, spomnimo, za aktivacijo 37a. člena zakona o obrambi, ki bi vojakom za določen čas podelila nekatera policijska pooblastila, ni dobila zadostne podpore.

Po besedah notranjega ministra je Slovenija z nekaterimi državami že tik pred zaključkom dogovorov, ki pa poimensko še niso znane. Kot je še dejal Hojs, so slovenski policisti kadrovsko podhranjeni in potrebujejo pomoč v smislu človeških virov. Policisti drugih držav članic EU-ja bodo tako pooblaščeni, da v skladu z zakonodajo Republike Slovenije ustavljajo osebe, ki so se poskušale izogniti policijski kontroli; ugotavljajo identiteto oseb; opozarjajo; izrekajo ukaze; iščejo osebe; opravijo varnostni pregled; izvedejo cestno zaporo z blokadno točko; pregledajo osebe; zasežejo predmete in opravijo privedbo.

Tuji policisti bodo med drugim pri sebi lahko imeli orožje, a bodo ga lahko uporabili le v skrajnih primerih, recimo v primeru samoobrambe in skrajne sile. Preostale tehnike, torej vklepanje in vezanje, telesno silo, plinski razpršilec, palico, službenega psa in električni paralizator pa bodo lahko uporabljali pod enakimi pogoji kot slovenska policija. Že sicer pa bodo pooblastila odvisna od želj notranjega ministrstva. Nosili bodo uniformo svoje države, za njihove morebitne prekoračitve pooblastil bo odškodninsko odgovarjala slovenska država.