Nadaljevanje pokalnega prvenstva po prilagojenem formatu, prekinjeno tekmovanje v drugi ligi?

Zaprtje države, ki se je pričelo danes in bo trajalo še naslednjih deset dni, vpliva tudi na najpomembnejšo postransko stvar na svetu, nogomet. Kot so sporočili iz Nogometne zveze Slovenije, se bo pokalno nogometno prvenstvo nadaljevalo po prilagojenem programu. Kot kaže, je pod vprašanjem tudi nadaljevanje prve in druge državne lige, saj sodniki (zaenkrat) še niso delegirani, kar pa se tiče Nafte 1903, je poškodovan Nigerijec Meshack Izuchukwu Ubochioma.
“Obveščamo vas, da je Izvršni odbor NZS potrdil prilagojeni format Pokalnega tekmovanja v tekmovalnem letu 2021/2022. Sklepi za tekmovanja v organizaciji NZS v članski kategoriji v 4.3 točki določajo format tekmovanja za Pokal Nogometne zveze Slovenije. Zaradi nastalih razmer (COVID-19) in dejstva, da se večina tekmovanj verjetno ne bo mogla odigrati oziroma bodo imela prednost ligaška tekmovanja pred pokalnimi (še posebej na nivoju MNZ) se bo v TL 2021/2022 pokalno tekmovanje v članski kategoriji odigralo po prilagojenem formatu,” so sporočili iz NZS.

Tekmovalni sistem:
12 ekip (10 ekip 1. SNL ter prvo in drugo uvrščeni ekipi 2. SNL iz TL 2020/21):

  • 1. krog – 8 ekip (v 1. krogu ne nastopajo ekipe, ki zastopajo Slovenijo v UEFA evropskih klubskih tekmovanjih);
  • 2. krog – 8 ekip (v 2. krogu nastopajo 4 ekipe kot zmagovalci 1. kroga in 4 ekipe, ki so v preteklem TL v 1. SNL dosegle uvrstitve, na osnovi katerih nastopajo v UEFA evropskih klubskih tekmovanjih);
  • 3. krog – polfinale;
  • 4. krog – finale;
  • v vseh krogih se odigra ena tekma (ni povratnih tekem).

Vprašljivo tudi nadaljevanje ligaškega nogometa

Slovenska vlada je v nedavni odločitvi o ponovnem zaprtju države sprejela tudi sklep o omejevanju športnih aktivnosti, tako za prebivalce kot tudi za športne klube. Do nadaljnjega bo Slovenija, kot kaže, edina država v Evropi, v kateri se klubski nogomet tako na najvišji kakor tudi na nižji ravni ne bo igral. Če pogledamo razpored tekmovanj v prvi državni ligi, za prihajajoči vikend ni delegiranih glavnih in tudi stranskih sodnikov ne, v prvi ligi je znan vsaj delegat, v drugi državni ligi pa tudi ta ne. Upanje sicer ostaja, v kolikor bodo politiki upoštevali apel, ki jim ga je, skupaj s še štirimi panožnimi zvezami, poslala Nogometna zveza Slovenije, da bi šport vendarle bil dodan med izjeme in bi se tekmovanja (vsaj) na najvišji ravni lahko nadaljevala brez prekinitve.

Nigerijec Meshack Izuchukwu Ubochioma poškodovan

Na minulem prvenstvenem srečanju, ko se je Nafta 1903 uspešno zoperstavila ekipi Brd, se je v 62. minuti poškodoval temnopolti trenutno najboljši napadalec in strelec lendavskega drugoligaša Nafte 1903 Meshack Izuchukwu Ubochioma. Igralec desnega krila je moral zaradi poškodbe zadnje stegenske mišice zapustiti igrišče. Slednji bo nekaj dni odsoten, za zdravljenje pa bodo poskrbeli pri zdravniški službi v Zalaegerszegu. Želimo mu skorajšnji povratek na zelenico Športnega parka v Lendavi.