Nadaljevanje četrtkove seje Državnega zbora: Poslanci včeraj uzakonili popolno prepoved frackinga

Državni zbor (DZ) je s 54 glasovi ZA potrdil novelo zakona o rudarstvu, ki uvaja popolno prepoved hidravličnega lomljenja oz. frackinga. Pot do tega je sicer bila dolga. DZ je o tej tematiki odločal šestkrat, petkrat se je za popolno prepoved neuspešno zavzemala opozicija, ki je tokrat soglašala s predlogom vlade.
DZ je že pred tednom dni opravil tretjo obravnavo predloga novele zakona o rudarstvu, ki med drugim uvaja popolno prepoved hidravličnega lomljenja oziroma frackinga. Poslanci opozicije so takrat vnovič pozdravili to rešitev, ki je bila na poslanskih klopeh že petkrat, a jo je koalicija doslej zavračala. Ne glede na še nekaj obstoječim zadržkom se predlogu novele obeta podpora. In prav to se je zgodilo včeraj. Državni zbor (DZ) je s 54 glasovi ZA potrdil novelo zakona o rudarstvu, ki uvaja popolno prepoved hidravličnega lomljenja oz. frackinga.

Levica, LMŠ, SD, SAB, NP ter SNS in predstavnika manjšin so v DZ že petkrat neuspešno podpirali predlog za prepoved frackinga, saj so želeli zaščititi Prekmurje oz. Petišovce pred načrti britanske družbe Ascent Resources za vrtanje. Tokrat so njihove poslanske skupine pozdravile dejstvo, da se je vlada končno odločila v celoti prepovedati fracking. Predlagana novela Zakona o rudarstvu poleg prepovedi frackinga odpravlja nekatere sistemske pomanjkljivosti veljavnega zakona, poenostavlja in skrajšuje nekatere postopke, tiste, ki so nejasno urejeni, pa natančneje regulira.

Odločitev podzdravila tudi civilna iniciativa Ustavimo fracking v Sloveniji

“Fracking je končno prepovedan! Državni zbor je uzakonil popolno prepoved frackinga. Hvala vsem ki ste tvorno sodelovali in odločno opozarjali ter nam stali ob strani. Po desetletju diskreditacij in podtikanj vendarle dosegli cilj,” in “Tole je bil dooolg boj. Hvala vsem iz srca,” ter “Velika zmaga za Lendavo, Slovenijo in svet! Ponovni dokaz, da se utopične stvari, hude probleme in na videz nespremenljive zakone, da spremeniti – če se sprememb lotijo srčno zagnani, odločni in vztrajni posamezniki, ki jim nato sledi še množica. Čestitke dr. Mihael Kasaš, Rajko Stupar in ostali, ki ste doprinesli k ohranitvi življenja. Hvala, da ste ohranili Petišovce, Lendavo in Slovenijo zeleno. Bravo vsem, ki ste dali svoj NE uničujočemu frakingu – postopku pridobivanju plina, za katerim ostaja razdejanje v podobi gole, mrtve “mesečeve” pokrajine. Aleluja,” so med drugim zapisali člani civilne iniciative.

Vse skupaj se je začelo z javno tribuno Ustavimo fracking v Petišovcih, ki se je odvila 11.2.2015 v sinagogi. V neposrednem prenosu ste si jo takrat lahko ogledali tudi na našem spletnem portalu: