Nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev: Pomurski policisti odkrili 26 kršitev, kršitve pa tudi pri voznikih

Pešci so najpogostejši, pa tudi najbolj izpostavljeni udeleženci v prometu. Največ nesreč z udeležbo pešcev se zgodi v jesenskih in zimskih mesecih, ko so dnevi krajši, vidljivost slabša, ceste pa zaradi vremenskih razmer spolzke. Zato je med 1. in 10. oktobrom 2021 potekala nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev.
V omenjenem obdobju so pomurski policisti ugotovili 26 kršitev, ki so jih storili pešci.  Zaradi kršitev cestno-prometnih predpisov smo 8 kršiteljem izrekli globo, 18 kršiteljev pa opozorili. Na območju Policijske uprave Murska Sobota so do 12.10.2021 obravnavali 609 (566 v letu 2020) prometnih nesreč. V teh nesrečah je bilo udeleženih 10 (18) pešcev, od katerih so 4 (0) umrli, 2 (4) so bili hudo in 3 (14) lahko telesno poškodovani. Od skupnega števila udeleženih pešcev sta 2 (1) povzročila prometno nesrečo.

Kršitve tudi pri voznikih

Dne 12.10.2021 med 7. in 14. uro je bil na območju Policijske uprave Murska Sobota izveden poostren nadzor cestnega prometa s poudarkom na ugotavljanju kršitev voznikov, ki ogrožajo varnost pešcev, in kršitev pešcev, ki ne upoštevajo cestno-prometnih predpisov. V poostrenem nadzoru so ugotovili 9 kršitev povezanih s problematiko pešcev, od tega 9 kršitev pešcev. Zaradi kršitev cestno-prometnih predpisov so 1 kršitelju izrekli globo, 8 kršiteljev pa opozorili.

“Glede na to, da je jesenski čas, vremenske razmere se spreminjajo, dnevi so krajši pešce opozarjamo naj bodo zaradi lastne varnosti v prometu vidni, naj nosijo  svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost, to so kresničke in odsevni trakovi. Pešci cesto prečkajte na označenih prehodih za pešce in hodite po pločnikih oziroma ob levem robu vozišča. Upoštevajte cestno prometne predpise in poskusite predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu.

Voznike pa opozarjamo, da upoštevajo prednosti pešcev na prehodih za pešce, prilagodijo hitrost vožnje razmeram na cesti in dosledno upoštevajo omejitve hitrosti. Posebno pozornost je treba nameniti območjem, kjer se praviloma zadržujejo pešci. Izven naselja prav tako vozite varno in previdno, da zmanjšate možnost trka s pešci, ki hodijo po vozišču. Z aktivnostmi in nadzorom cestnega prometa, usmerjenim v zagotavljanje večje varnosti pešcev, kot ranljive kategorije udeležencev cestnega prometa bomo policisti Policijske uprave Murska Sobota nadaljevali tudi v prihodnje,” je zapisala Suzana Rauš, predstavnica za odnose z javnostmi na PU Murska Sobota.