Na zasedanju Komisije za pripravo statuta in poslovnika ugotovili, da člen statuta občine morda ni skladen z zakonom

Včeraj, ob 16.00 uri, se je v prostorih mestne hiše v Lendavi odvijalo prvo izredno zasedanje Komisije za pripravo statuta in poslovnika. Na zasedanju so med drugim ugotovili, da en izmed členov statuta občine Lendava, kljub strokovnemu pregledu statuta v letu 2014, morda ni skladen z Zakonom o lokalni samoupravi.

Zadnji dan pred iztekom roka za sklic zbora občanov mesta Lendava, torej 18.11.2016, je predlagatelj Boštjan Kelenc, s strani župana občine Lendava prejel sklep, s katerim je župan njegovo zahtevo zavrnil iz razloga, da k zahtevi ni bilo priloženih dovolj podpor zahtevi, ki po županovi interpretaciji znaša deset odstotkov volivcev v krajevni skupnosti Lendava. V nadaljevanju je župan med drugim navedel še, da se zadeva daljinskega ogrevanja večstanovanjskih stavb v mestu Lendava niti ne more obravnavati na zboru občanov.

Župan občine Lendava, mag. Anton Balažek je v sklepu zapisal, da glede na statut občine, mora sklicati zbor krajanov celotne občine na podlagi zahteve 5 odstotkov volivcev, zbor občanov v krajevni skupnosti pa na podlagi zahteve 10 odstotkov volivcev.

Je 81. člen statuta Občine Lendava neskladen s 45. členom Zakona o lokalni samoupravi?

Na zasedanju Komisije za pripravo statuta in poslovnika je kot prvi dvom v skladnost 81. člena statuta Občine Lendava s 45. členom Zakona o lokalni samoupravi podal član komisije Igor Kulčar, ki je mnenja, da “statut Občine Lendava (ki je podzakonski akt) ne more biti nad Zakonom o lokalni samoupravi, ki mejo postavlja pri najmanj petih odstotkih, ne glede na občino ali krajevno skupnost,” statut občine pa v 81. členu navaja da mora župan sklicati zbor občanov za vso občino na zahtevo najmanj 5 odstotkov volivcev v občini, zbor občanov v krajevni skupnosti pa na zahtevo najmanj 10 odstotkov volivcev v tej skupnosti.

Sklep župana občine je sicer res skladen s statutom občine, a je prav 81. člen statuta občine, na podlagi katerega je župan izdal sklep, morda neskladen s 45. členom Zakona o lokalni samoupravi, kar lahko pomeni, da sklep ni skladen z zakonom. Jasna Bračič-Szabó je sicer poudarila, da je statut občine leta 2014 bil pregledan s strani strokovne službe pristojnega ministrstva, a so prisotni bili mnenja, da so se pri pregledu morda lahko zgodile napake. Ob tem so prisotni sprejeli sklep, da se omenjeni 81. člen statuta občine da v vnovičen pregled Službi Vlade Republike Slovenije za lokalno samoupravo in regionalno politiko in da se morebitna anomalija odpravi.

Med drugim je bil sprejet še dodaten sklep, da se v primeru napake v statutu, ta kar najhitreje odpravi in uskladi. V primeru, da je 81. člen statuta občine res neskladen s 45. členom Zakona o lokalni samoupravi, županov sklep o sklicu zbora občanov ne bo imel teže. Med drugim je Aleš Kozar, vodja urada župana na seji povedal, da se bo organizirala javna tribuna na temo daljinskega ogrevanja.

Kršitev županu očita tudi Kelenc

Boštjan Kelenc županu očita kršenje že omenjenega 45. člena Zakona o lokalni samoupravi. Z 216 podpisi je sicer bilo teh 5 odstotkov preseženih. Kelenc je med drugim v zahtevi še omenil, da v kolikor v petih dneh ne bo sklican zbor občanov (pet dni se izteče konec tega tedna), “bodo primorani zahtevati ukrepanje države.”

 • peter

  Baraba župijska se izmika občanom na vse mogoče načine.

 • hercul

  Župan je nad državnimi zakoni. Podrepniki pa vse kar si izmisli podprejo in podpišejo. Eni iz koristi, drugi iz bojazni. V pogodbah in določbah s tistimi, ki so vsaj delno odvisni od občinskega denarja, so postavljeni pogoji in členi, ki se med sabo izključujejo in podvajajo. Umetelno formulirani, zaviti v nejasne vsebinske ovinke, da se potem po potrebi interpretirajo lahko tako ali pa tudi drugače. Tudi ministrstva se distancirajo od lokalnih zdrah in se izmotajo z neko splošno formulacijo, župan pa dela naprej kar hoče. Po njegovi uveljavljeni metodi dela, bomo v Lendavi kmalu gostili ministra za lokalno samoupravo ali kakšne pomembne osebe iz te veje vladnih služb, s katerimi bo imel delovni sestanek in močno medijsko fotografsko podprto tiskovno konferenco. Morda se bo fotošutingu pridružil še Türk. Vsem, ki so si drznili podvomiti v pravilnost njegovih pogojev in določb, bo pokazal kdo je glavni. Ustrahovanje, grožnje, mobing, prefinjena kaznovanja, izsiljevanja, premeščanja, odvzem pristojnosti, kritiziranje v medijih. Veliko dela za sindikaliste in organe pregona.

  • Niki

   Kak znaš?

  • Igor Kulčar

   Da…

 • leopard

  Niki, ti ne veš?

 • občanka

  Župan se preprosto izmika občanom in odgovornosti. Če je res po svoje skrojil zakon na škodo najosnovnejši demokratični svobodi občanov, potem je to res sramotno in mora odstopiti.

 • Lendavčan

  Kdo je odgovoren za zakonitost poslovanja občine? Kdo predstavlja občinski svet, ki je sprejel nezakonit statut? Kdo je objavil nezakonit statut? Baje, da v zakonih piše da župan!

  • pierre

   Ne, ne, motiš se Lendavčan, odgovorna je čistilka. Župan dobiva 4000 evrov na mesec zato, da bi se lahko brezplačno vozil s službenim danonočno in da lahko v stoplu nazdravlja z Erjavcem za službo veleposlanika v Budimpešti. Balažek nima ne odgovorov in ne odgovornosti.

 • The world capital of …

  V prvi vrsti so odgovorni svetniki, ki vsako županovo glupost brez besed potrdijo. To se dogaja redno, vsaka seja je takšna. Niso vredni prebite pare. Edino Koncut pošteno opravlja svoje delo v svetu, postavlja vprašanja in podaja alternativne možnosti. Ampak to v Lendavi ne gre, tu ne vejo, kaj je demokracija in kako deluje…
  Cela Slovenija je pred meseci zvedela za klientelistično Balažekovo leglo v Lendavi, in… Je kdo postavil vsaj eno preprosto vprašanje županu na seji sveta občine? Zakaj ni? Preprosto zato, ker ni demokracije v mestu, ker bi vsi isto delali in ker je vsakega strah pred županovim maščevanjem. No in, kaj zdaj…
  Aleš Kozar bo vodil javno tribuno o daljinskem ogrevanju, o bože… Kdo je Aleš Kozar?

  • Nekateri svetniki postavljamo vprašanja ter podajamo konstruktivne kritike ter predloge, je pa res da manj ali bolj uspešno.. Lep pozdrav.

   • lendavčan

    Koliko so vredna tvoja vprašanja in odgovori se je procentualno pokazalo ob zadnjih županskih volitvah.
    Nič več nisi nudil niti v svetu mladih, enako v svetu občine, pa tudi zdaj ti plačo daje občina, je pa vprašanje, če ni to proč vržen denar in kaj imajo od tega lendavčani in slovenska družba. Lep pozdrav, cinik.

    • Pokliči me na 040 619 739 in mi prosim razloži tvoje razmišljanje. Morda ne veš, sem pa že marca pustil službo v občinskem javnem zavodu.