Na sprejemu pri predsedniku Pahorju tudi člana OOZ Lendava

Sprejema obrtnikov in podjetnikov pri predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju, v veliki dvorani Predsedniške palače sta se udeležila tudi člana OOZ Lendava direktor podjetja KIT ŽIŽKI proizvodnja kovinske opreme d.o.o., Anton Cigan in direktor podjetja BARTING, proizvodnja, storitve, inženiring in trgovina d.o.o. Robert Bažika.
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je konec letošnjega aprila v sodelovanju z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenijo (OZS) priredil pogovor “Pripravljenost obrtnikov in podjetnikov na ohlajanje gospodarstva,” ki se ga je udeležilo več kot 100 obrtnikov in podjetnikov, članov zbornice. Obrtniki in podjetniki so se strinjali, da so na morebitno krizo bolje pripravljeni kot leta 2008, vendar pa od vlade še vedno pričakujejo prijaznejšo zakonodajo.

V pogovoru so sodelovali kovinar, gradbinec, gostinka ter svetovalec predsednika države. Gradbinec Franc Meža je ocenil, da gradbeništvo trenutno dela s polno paro. “V času krize so bile cene gradbenih del pod mejo, še vedno pa so cene prenizke, da bi lahko nudile akumulacijo za prihajajočo krizo. Gradbeništvo v Sloveniji zaposluje 67 tisoč oseb. Dobro bi bilo, da bi država aktivno pristopila k ustanovitvi paritetnega sklada za gradbeništvo po vzoru Avstrije in Nemčije. Tako bi uspeli zadržati dober kader in ga ohraniti za čas, ko bi ga potrebovali,” je ocenil Meža. Gostinka Marija Čop iz Podkuma pa je dejala, da mora kot obrtnica ves čas iskati nove priložnosti, če želi preživeti. “Ukvarjam se s tistimi dejavnostmi, ki v našem okolju preživijo. Sicer bi se raje ukvarjala zgolj z eno. Naše podjetje je družinsko, zato se morda lažje prilagajamo na trgu,” je še pojasnila Marija Čop, ki se ukvarja tudi s trgovino, prevozništvom in poštnimi storitvami.

Nove poslovne priložnosti je po krizi leta 2008 našel tudi kovinar Stane Malerič iz Črnomlja. “Bili smo pozorni na prihod krize leta 2008, zato smo se ustrezno pripravili. Takrat smo se odločili za turizem, za glamping in za oddajo apartmajev,” je v pogovoru pojasnil Malerič. Po njegovi oceni so podjetja mnogo bolje pripravljena na morebitno prihajajočo krizo. So manj zadolžena ali celo niso zadolžena. Izpostavil pa je problem pomanjkanja kadrov, saj se mladi vse manj odločajo za deficitarne poklice. Dr. France Arhar, svetovalec predsednika Republike Slovenije, pa je obrtnikom in podjetnikom svetoval, da morajo vedno preveriti, kaj se dogaja z deviznim tečajem države, s katero poslovno sodelujejo.

“Obrtniki in podjetniki smo tisti, ki polnimo proračun. Uspešni smo lahko le, če nam politika stoji ob strani. V Sloveniji je 117 tisoč obrtnikov in podjetnikov, ki zaposlujemo več kot 350 tisoč oseb. Zato si zaslužimo posebno pozornost in predvsem takšno zakonodajo, ki nam bo omogočala razvoj in večjo konkurenčnost,” je uvodoma poudaril predsednik OZS Branko Meh, ki je obenem pohvalil predsednik Boruta Pahorja za njegov trud pri odpiranju vrat na tujih trgih.

Predsednik RS Borut Pahor je ob zaključku dejal, da se že kažejo znaki ohlajanja: “Slovensko gospodarstvo je leta 2019 bistveno bolje pripravljeno na morebitno ciklično krizo ali morda celo recesijo; ne enega ne drugega še ne napovedujem, čeprav so nekateri znaki ohlajanja.” Po Pahorjevem mnenju je več lastnega kapitala, previdnosti pri vlaganjih, izvoz je še vedno v polnem pogonu, čeprav se čuti prve znake ohlajanja v državah partnericah. “Finančni temelji slovenskega gospodarstva so veliko bolj zdravi,” je še menil Pahor.