Na Razkrižju v gosteh Finci, Estonci in Španci

Gostje, ki sodelujejo v projektu Erasmus +, katerih gostiteljica je bila OŠ Prežihovega Voranca Bistrica, spremljala jih je ravnateljica te šole, Terezija Zamuda s sodelavci, so se seznanili in si ogledali nekatere posebnosti razkriškega obmejnega območja.
Ogledali so si obmejno območje Mejnega prehoda Gibina. Seznanili so se, zakaj je bila potrebna t.i. tehnična ovira – panelna ograja, ki je povezana z begunsko problematiko in njenim blaženjem.

Seznanili so se s problematiko arbitražne razsodbe in kako to rešuje Slovenija, si ogledali nekaj mejnih domačij in zelo lepo bili sprejeti pri družini Makovčevih na Šafarskem, kjer je domačija dobesedno na meji.

S posebnim zanimanjem so se gostje seznanili z življenjem ob meji dveh družin, mlade in starejše družine Kunčič, kjer starejša družina živi tik ob meji na hrvaški strani in mlajša, ki živi ravno tako tik ob meji a na slovenski strani in to samo nekaj metrov narazen. Gre za eno od najbolj uspešnih vinogradniških družin v okolici, v kateri sta se člana mlade družine visoko izšolala iz področja vinogradništva, vse do magisterija.

“Meja torej ni samo problem, je tudi priložnost in dokaz, da se z njo da živeti. Nesporno pa je, da ta v nekaterih primerih povzroča ljudem tudi težave. Gostom, ki sem jih ves čas vodil na tem obmejnem območju, sem na koncu čestital ob tem njihovem poslanstvu krepitvi medsebojnega spoznavanja in sodelovanja med različnimi narodi, hkrati pa prenašanja teh vrednot medsebojnega razumevanja na mladi rod. Kljub temu, da sem se ta dan odpovedal enemu sestanku v Ljubljani, sem glede na odziv gostov, imel dober občutek, da sem s tem druženjem napravil dobro delo za boljše poznavanje med ljudmi in narodi. Druženje je bilo zares enkratno in nepozabno,” je zapisal Stanko Ivanušič, župan občine Razkrižje.