Na Pušči in v Lendavi se je mudil posebni poročevalec OZN za vprašanja manjšin

V romskem naselju Pušča pri Murski Soboti in v Lendavi, se je predvčerajšnjim mudil poročevalec OZN za vprašanja manjšin Fernand de Varennes, ki je nastopil funkcijo leta 2017. Ta se sicer v Sloveniji zadržuje med 5. in 13. aprilom.
Med 5. in 13. aprilom se v Sloveniji mudi posebni poročevalec OZN za vprašanja manjšin, Fernand de Varennes, ki je nastopil funkcijo leta 2017. Poročevalec si je za svoj prvi obisk izbral Slovenijo sprejeli pa so ga najprej v romskem naselju Pušča pri Murski Soboti, kjer se je sestal s predsednikom zveze Preporod. V Pušči so nad njegovim prihodom bili vidno navdušeni.

S predsednikom zveze Preporod, Darkom Rudašem, sta si najprej ogledala romsko naselje Pušča, nato pa sta spregovorila o položaju romske skupnosti v Slovenij. “Verjamemo, da bodo tudi tovrstni obiski v prihodnje prispevali k učinkovitejšemu izvajanju evropske politike na področju razvoja romske skupnosti,” so zapisali pri Zvezi preporod.

Fernand de Varennes v Lendavi s Ferencem Horváthom

Fernand de Varennes se je odpravil tudi v Lendavo, kjer se je srečal s predsednikom Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti in podžupanom Občine Lendava, Ferencem Horváthom. Ta se je v prostorih narodne skupnosti s Horváthom pogovarjal o položaju in aktualnih vprašanjih pomurske narodne skupnosti. De Varennes se sicer v romsko naselje v Dolgi vasi ni odpravil.

De Varennes bo o srečanjih na Pušči in v Lendavi ter na sploh o obisku v Sloveniji poročal na enem izmed prihajajočih srečanj Sveta OZS za človekove pravice v Ženevi.

Naslovna fotografija: Fernand de Varennes skrajno desno (FOTO: PMSNS)