FOTO: Na Prekmurskem trgu v Ljubljani svečano odkrili spomenik

Včerajšnji praznični dan, Dan združitve Slovencev z matičnim narodom, so obeležili tudi na prekmurskem trgu v Ljubljani. Že v nedeljo so se sicer omenjenega prazničnega dne spomnili v Črenšovcih -tam je bil tudi predsednik Pahor in v Murski Soboti, včeraj so položili venec pred spomenikom v Beltincih. V spomin in opomin.
Na Prekmurskem trgu v Ljubljani, ki so ga v spomin na dogodke v Prekmurju pred 100 leti prenovljenega odprli lani, pa so danes odkrili spomenik, posvečen 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Avtor spomenika je akademski kipar Zoran Srdić Janežič. Spomenik je v idejni rešitvi zasnovan kot prostorski element, ki daje vtis serije lončenega posodja, ulitega v beton.

Prvi predsednik države Milan Kučan je kot osrednji govornik v imenu iniciativnega odbora za označitev obletnice izpostavil dva cilja, ki so ju želeli uresničiti. “V vedenje Slovencev, pa tudi mnogih Prekmurcev, vrniti razumevanje, kako zahtevna in mnogim slučajnostim prepuščena je bila pot, ki smo jo morali Prekmurci prehoditi, da smo se povezali z matičnim slovenskim narodom in da je Prekmurje postalo del Slovenije,” je dejal Kučan.

Leto dni po tem, ko je bil ob stoletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom v slovenskem glavnem mestu poimenovan in odprt Prekmurski trg, so na njem bili vsi trije živeči predsedniki republike. Ugledni gostje na otvoritvi so po besedah murskosoboškega župana Aleksandra Jevška dokaz, da praznik ni samo prekmurski, ampak slovenski. Spomenik je v idejni zasnovi zamišljen kot ulit beton. Prostorska kompozicija v idejni zasnovi zaseda prostor, ki je bil določen na razpisu, in sicer 5 x 15 metrov ter v višino 50 centimetrov.

FOTO: Osebni arhiv/FB Aleksander Jevšek