Na pomurski avtocesti 14 nadzornih portalov in en cestninski

Dars nadaljuje z deli na področju vzpostavitve elektronskega cestninskega sistema za vozila z maso nad 3500 kg. Na pomurski avtocesti bomo dobili 14 nadzornih portalov, od tega bodo štirje na območju Lendave, dva na območju Turnišča, en na območju Beltincev, cestninski portal pa na območju Murske Sobote. Ostalih sedem bo na preostanku pomurske avtoceste.

Na področju vzpostavitve elektronskega cestninskega sistema v prostem prometnem toku na avtocestah in hitrih cestah za vozila z največjo dovoljeno maso nad 3500 kg (težka vozila oz. vsa nevinjetna vozila) se aktivnosti nadaljujejo. Na avtocestnem omrežju bo po novem skupno 126 fiksnih cestninskih portalov nad avtocestami in hitrimi cestami, ki bodo uporabljali t. i. DSRC (Dedicated Short Range Communication) tehnologijo. Omenjena tehnologija, ki uporablja frekvenco 5,8 GHz, bo omogočala brezžično komunikacijo med vozilom in obcestno napravo. Od 126 portalov, jih bo 15 dodatno opremljenih z napravami za stacionarni cestninski nadzor.

Pričakovati bo moč zastoje

Zaradi postavitve bodočih portalov in jeklenih varnostnih ograj na območju teh portalov na celotnem avtocestnem omrežju trenutno potekajo dela, ki se opravljajo z zaporami odstavnih pasov. Dela sicer potekajo izven prometnih konic, zagotavljajo na Darsu, a dodajajo, da se žal občasnim zastojem ne bo mogoče izogniti, saj določena dela terjajo tudi zaporo voznega pasu.

V Sloveniji se bo cestnina od težkih vozil (tovornjakov, avtobusov in vseh drugih nevinjetnih vozil) predvidoma od začetka leta 2018 dalje zbirala v prostem prometnem toku. To pomeni, da se ta vozila zaradi plačevanja cestnine ne bodo več ustavljala pred zapornicami cestninskih postaj, ki bodo zaradi vzpostavitve novega elektronskega cestninskega sistema lahko postopoma odstranjene.

Vrednost posla je 90.566.754,08 evra (brez DDV)

Vrednost pogodbenih del je 90.566.754,08 evra brez DDV in zaobjema vzpostavitev sistema in izvajanje dogovorjenih storitev v desetletnem obdobju delovanja sistema. DARS d. d. je pogodbo sklenil s konzorcijem Telekom Slovenije d. d. in Q-Free ASA, Norveška. Strošek vzpostavitve sistema je približno 46 milijonov evrov, vzdrževanje sistema približno tri do štiri milijone letno, 10 milijonov evrov pa je rezerviranih sredstev za realizacijo dodatnih zahtev naročnika, kot je npr. postavitev cestninskih/nadzornih portalov na novih odsekih avtocest in hitrih cest, nabava dodatnih količin OBU in druge opreme ipd …

PortaliECS-v[1]