Na Pomurskem sejmu letos upajo vsaj na sejma Agra in Sobra

Podobno kot vsem prirediteljem različnih dogodkov in prireditev, je pandemija korona virusa v letu 2020 močno ponagajala tudi radgonskim sejmarjem, ki so praktično v celoti ostali brez prireditev in s tem tudi brez prihodkov.
V letu 2020 so na Pomurskem sejmu kljub obsežnem programu kar šestih sejmov, strokovnih ocenjevanj in drugih prireditev ostali brez vseh pomembnih sejmov:

  • 31. Mednarodni sejem gradbeništva, energetike, komunale in obrti Megra
  • 5. Mednarodni sejem trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga Green
  • 4. Mednarodni sejem sodobnega zdravstva Medical
  • 58. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA
  • 22. Mednarodni sejem embalaže, tehnike pakiranja in logistike Inpak
  • 8. Mednarodni sejem obrambe, varovanja, zaščite in reševanja Sobra.

Res je sicer družba Pomurski sejem lani organizirala vsa tradicionalna mednarodna ocenjevanja razen enega, ostali pa je brez vseh šestih načrtovanih sejmov. Zato pravijo, da je bilo to sejemsko leto, ki ga ni bilo in bi ga dejansko najraje pozabili. Za letos upajo, da bodo lahko izvedli vsaj kmetijski sejem Agra in vojaški sejem Sobra, ki sta predvidena za konec avgusta in drugo polovico septembra, torej v drugi polovici leta, ko naj več ne bi bilo pandemije.

Ob tem je predsednik uprave Pomurskega sejma, na virtualni novinarski konferenci povedal, da so lanske spomladanske sejme, ki so vsi po vrsti odpadli, so prestavili v leto 2022, Agro so preselili na splet, kjer še vedno sodeluje 65 razstavljavcev, dosegel pa je že preko 645.000 obiskovalcev, Sobro so preselili v leto 2021, vinski kraljici Slovenije so mandat podaljšali za eno leto. Organizirali so tudi festival dogodivščin, s katerim so ob spletni Agri razstavljavcem in obiskovalcem na sejmišču ponudili varno dogajanje v živo. Hkrati je Društvo gojiteljev malih pasemskih živali Gornja Radgona pripravilo tridnevno razstavo in vrtec malih živali. Zanimivo poučno dogajanje je bilo na sejemskih vrtovih. Druženje se je nadaljevalo z večernimi »drive in« kino predstavami. Podeljena so bila priznanja ocenjevanj kakovosti pod okriljem sejma AGRA 2020. Konec septembra so odprli 3D ari muzej (Avtorica: Tamara Vogrin — Tara, op.p.), v katerem se lahko obiskovalci, ko jim seveda to dopuščajo epidemiološke razmere, fotografirajo v čarobnem svetu trodimenzionalnih slik v vlogi raziskovalcev, popotnikov, športnikov …

Na vseh omenjenih mednarodnih ocenjevanjih kakovosti, odpadlo je le ocenjevanje kmetijske mehanizacije, je lani sodelovalo 321 udeležencev s 1286 izdelki iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Slovaške, BiH, Češke in Severne Makedonije, kar je bilo največ doslej. Za letos so načrtovali tri sejemske termine, a so spomladanska sejma Lov in Natura že prestavili na prihodnje leto. Za sejma Agra in Sobra pa so prepričani, da ju bodo izvedli. Tudi zato, ker Slovenija v drugi polovici leta predseduje Svetu EU, kar bo priložnost za mednarodno sejemsko predstavitev slovenskih ustanov in gospodarstva. Izguba v lanskem letu ni samo finančna, ampak bo dolgoročno vplivala na družbeno ozračje, je na spletni konferenci povedal predsednik uprave Janez Erjavec in poudaril, da niso edini, ki jih je prizadela pandemija in z njo povezani ukrepi, zagotovo pa so med tistimi, ki bodo potrebovali najdaljše obdobje za normalizacijo poslovanja. “Ukrepi nam niso preveč naklonjeni, najbolj nas skrbijo tisti, ki so povezani z omejitvami gibanja in druženja, v prvi vrsti pa pričakujemo pomoč v obliki pokrivanja stalnih stroškov na letni ravni,” je dodal Erjavec.

Letos načrtujejo kmetijsko-živilski sejem Agra med 21. in 26. avgustom, mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja Sobra naj bi bil med 23. in 25. septembrom, v istem času pa tudi mednarodni sejem sodobnega zdravstva Medical. V okviru Agre ostajajo vsa ocenjevanja kakovosti, mesa in mesnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov, sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod, vin, biovin, tramincev, medenih pijač medu ter kmetijske mehanizacije in opreme.

Agra bo po načrtih v znamenju trajnostnega razvoja, mednarodnega leta sadja in zelenjave, inovacij in digitalizacije, ekološkega kmetijstva, hrane iz bližine, prehranske varnosti, krepitve podeželskih območij ter gozda in lesa. Posebno pozornost bodo namenili tudi predstavitvi Slovenije kot evropske gastronomske regije 2021. Država partnerica bo Francija, ki bo za Slovenijo prevzela predsedovanje svetu EU v prvi polovici leta 2022. Med predsedovanjem bo Agra gostila kmetijske ministre držav članic, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pa bo na ministrsko konferenco in sejem povabilo tudi predstavnike držav zahodnega Balkana in Francije

“Naredili bomo vse kar je v naši moči, da se leto 2020 ne ponovi, pa čeprav se zavedamo, da bo kljub našemu optimizmu na koncu najpomembneje zdravje nas vseh. Kriza ni le priložnost, da jo premagamo s cepljenji in zaščitnimi ukrepi. Spremeniti moramo tudi naš odnos do okolja in razvoja. Verjamem, da razstavljavci in obiskovalci ter celotna javnost z nestrpnostjo pričakujejo ponovna srečanja in sejemska druženja. Na Pomurskem sejmu bomo kljub težjim pogojem poskrbeli, da bo dogajanje na sejmu varno, koristno in prijetno,” je še dejal Janez Erjavec.