Na območju Murske Sobote je včeraj potekalo skupno usposabljanje pripadnikov Slovenke vojske in Ameriških zračnih sil

Včerajšnji četrtek je na letališču Murska Sobota in širšem območju potekalo skupno usposabljanje pripadnikov kopenskih sil za izvidovanje, označevanje in kontrolo pristajanj helikopterjev (Pathfinder), slovenskih in ameriških helikopterskih posadk ter pripadnikov zračne obrambe. “Skupno urjenje z zavezniki je za Slovensko vojsko nujno, saj na ta način dvigujemo lastno usposobljenost in vzdržujemo raven povezljivosti s članicami Nata,” so zapisali.
Na širšem območju Murske Sobote in letališču (Rakičan) so se včeraj pripadniki 10. pehotnega polka 1. brigade Slovenke vojske urili v postopkih izvidovanja, označevanja in kontrole pristajališč za helikopterje ter mest za odmetavanje padalcev in tovora. Helikopterske posadke so se usposabljale v postopkih združenega letenja v različnih formacijah, izvidovanja na nizkih višinah ter postopkih pristajanja in vzletanja. Pripadniki Rodovskega bataljona so izvajali postopke zračne obrambe. Načrtovano usposabljanje je potekalo z intenzivnostjo do treh helikopterjev in dveh letal v časovnih intervalih med 13.00 in 16.30 uro.

V aktivnostih so sodelovali pripadniki 1. brigade Slovenske vojske in 15. polka vojaškega letalstva s helikopterjem Cougar AS AL 532 in dvema letaloma Pilatus PC-9M Hudournik ter pripadniki 56. Resque Squadron Ameriških letalskih sil s helikopterjema HH-60 Pave Hawk, ki so namenjeni reševanju tako vojaškega kot civilnega osebja na neznanem ali nasprotnikovem ozemlju ter pomoči pri zaščiti in reševanju.

FOTO: Matej Kranjec