Na mejnem prehodu Petišovci Hrvati včeraj sprostili popolno zaporo tovornega prometa nad 7,5 ton

Slovensko-hrvaška delovna skupina, ki se posveča problematiki omejitve prometa za tranzitni tovorni promet na nekaterih mejnih prehodih, se je dogovorila o spremembah pri ureditvi težkega tovornega prometa na sedmih mejnih prehodih, med katerimi je tudi mejni prehod Petišovci.
Na sosednjem Hrvaškem je 7.3.2019 v veljavo na nekaterih cestah stopila prepoved prometa tovornih vozil nad 7,5 ton, česar pa so se najbolj razveselili v Murskem Središću, Čakovcu ter v vaseh med omenjenima mestoma. Ti so se namreč skorajda dve desetletji borili proti težkemu tovornemu prometu, ki je tekel med Murskim Središćem in Čakovcem, prepoved vstopa tovornih vozil na mejnem prehodu Petišovci pa so v Murskem Središču ob prisotnosti tamkajšnjega pristojnega ministra za promet pospremili s čestitkami in zahvalami.

No, nekoliko manj veseli pa so bili avtoprevozniki iz obeh strani meje, saj so slednji od prvih dni marca doživljali prave more. Zaradi takšne prepovedi so se avtoprevoznikom iz obeh strani meje poti v obeh smereh podaljšale za dobro uro v posamezno smer, s čimer pa so zrasli tudi stroški, avtoprevozniki pa so bili jasni, da že kmalu več ne bodo konkurenčni. Še več: Hrvaška stran je celo pričela diskriminirati avtoprevoznike, saj je tujcem izrekala kazni, domače avtoprevoznike pa brez težav, kljub prometnemu znaku, spuščala čez mejo.

Vlada RS je konec aprila sporočila, da ugotavlja, da je šlo pri odločitvi hrvaških oblasti o omejitvi prometa težkih tovornih vozil na mejnem prehodu Petišovci  – Mursko Središče za enostranski ukrep, glede katerega Ministrstvo za infrastrukturo ni podalo svojega soglasja, Vlada RS pa se je že takrat zavedala, da bo ukrep povzročil preusmeritev prometnih tokov na sosednje mejne prehode, kar se je tudi zgodilo. Naša stran je tako v izogib prometnemu kolapsu pri nas 1. junija uvedla omejitve tovornega prometa na kar sedemnajstih mejnih prehodih s sosednjo Hrvaško. Po mnenju sosedov je bil to povračilni ukrep, po mnenju naše strani pa je šlo za razbremenitev manjših mejnih prehodov.

Pri pogovorih dosegli dogovor, od včerajšnjega dne lahko čez mejni prehod Petišovci vozijo le tovorna vozila Slovenije in Hrvaške

Z včerajšnjim dnem je tako na mejnem prehodu Petišovci vnovič stekel promet tovornih vozil težjih od 7,5 tone, a ne za vse avtoprevoznike. Čez petišovski mejni prehod bodo na sosednjo hrvaško lahko šla le tovorna vozila slovenskih registrskih številk, med tem, ko bodo v obratni smeri, torej iz Hrvaške v Slovenijo, lahko vozila tovorna vozila z registrskimi številkami z območja Međimurja in Varaždina. Za takšno rešitev se je namreč dogovorila slovensko-hrvaška delovna skupina, ki se je tej problematiki posvečala vse od vzpostavitve omejitve. Rešitev celotne situacije bi bila sicer izgradnja obvoznice ob Murskem Središću ter nov most čez reko Muro. Takšno rešitev je Hrvaška predstavila leta 2015, o čemer smo takrat že poročali, pri projektu vrednem okrog 20 milijonov evrov pa bi sodelovali obe državi.