Na madžarskem se je smrtno ponesrečil izkušeni padalec iz Rakičana

Tako na spletni strani madžarske policije kakor tudi na uradni Facebook strani športnega letališča Siófok-Kiliti (HU), so včeraj zgodaj zjutraj sporočili tragično vest, da je v nesreči pri skoku s padalom življenje izgubil izkušeni pomurski padalec, sicer doma iz Rakičana.
V tragični nesreči, ki se je pripetila minulo soboto v večernih urah na športnem letališču Siófok-Kiliti na sosednjem madžarskem, ki je sicer priljubljen teren za običajne in tandem skoke s padalom ter podobne višinske športe, je življenje izgubil 47-letni izkušeni padalec Jože Veldin, Pomurec, doma iz Rakičana. Vzrok te tragične športne nesreče je bilo padalo, ki se v ključnem trenutku ni odprlo.

Neuradno smo izvedeli, da se je Veldin iz helikopterja v zrak podal s krilobleko, letalsko obleko namenjeno povečanju vzgona in s tem letenju (wing-suite). V ključnem trenutku se padalo, ki je namenjeno pristanku ni odprlo, komplet za uporabo s krilobleko pa rezervnega padala domnevno ne vsebuje. Zaradi hudih poškodb je Veldin izgubil boj z življenjem, dogodek pa preiskuje tudi tamkajšnja policija. Vse športne skoke in ostale dejavnosti so včeraj na letališču odpovedali.

Veldin je bil eden prvih pri nas, ki je skakal z že omenjeno krilobleko obleko, svoj 4.000. skok s padalom pa je opravil že pred petimi leti, ko je praznoval 25-letnico ukvarjanja s tem športom.

Peter Podlunšek: “Naš travnik na letališču ne bo nikoli več isti.”

Pokojnemu Veldinu se je na Facebooku z nekaj besedami poklonil tudi Peter Podlunšek: “Minilo je že več ur od sporočila, minilo bo še veliko dni, mesecev pa še vedno ne bom čisto razumel zakaj … Zakaj Džouži. V stilu kot si živel, tako si tudi odšel. Naj ti bo večni prosti pad na modrem nebu, pa prileti še kdaj mimo nas. Naš travnik na letališču ne bo nikoli več isti.”