Na letovanju v Baški uživalo 60 otrok iz območja UE Lendava

Tudi letos so se otroci iz območja UE Lendava odpravili na letovanje v Baško. V ta priljubljeni turistični kraj se je odpravilo 60 otrok, ki so se v minulih dneh domov vrnili polni spominov, veselja in dobre volje.
Pojav novega “modernega” virusa, pomeni dodatno tvegane v življenju in potrebo po spremembi obnašanja in prilagoditvah. Osnovno vodilo letovanja je bilo, da so se ga udeležili samo zdravi otroci n voditelji. Prav zaradi tega so dan pred odhodom vsi prijavljeni opravili testiranje na Covid-19. Termin letovanja na čudovitem hrvaškem goratem otoku Krk med 10. – 20. 08. 2021 je izkoristilo 60 otrok. Lokacija je dobro znana tudi tistim, ki so zdravstveno kolonijo obiskali kot otroci. Počitnikovali so v otroškem počitniškem domu Murska Sobota. Pred odhodom so se izbrani vodiči in animatorji pod vodstvom Rimonde Vörös Požgai ter pod okriljem DPMMS (Društva prijateljev mladine Murska Sobota) do dobra pripravili na prihajajočo zdravstveno kolonijo.

“Najsevernejši hrvaški otok Krk nudi veliko razlogov zakaj počitnikovati prav tam. Baška – tako imenovano pristanišče in istoimensko naselje ima urejeno dolgo, razprostirajočo plažo in mesto, kjer se vedno kaj dogaja.

Priprave so sledile že doma, saj je bilo potrebno sestaviti program in zapolniti enajstdnevni urnik. Dnevni urnik je bil prilagojen glede na vreme. Slednje lahko hitro prekriža načrte, tako da smo vsak dopoldan na sestanku vodičev dokončno dorekli aktivnosti tekočega dne. Nad nami je vedno bdelo budno oko zdravstvenega osebja, zdravnika Roka Petrovčiča in medicinske sestre Sonje Kardoš. Veter in dež sta nam kljub skrbnemu načrtovanju prekrižala načrte in smo kljub temu dan zapolnili z veliko aktivnostmi (delavnice na ploščadi, turnir v namiznem tenisu, ogled filma in športni dan).

Želeli smo, da bi otroci bili tudi športno aktivni. Dan je zajemal jutranjo telovadbo, kjer so otroci primerne starosti tekli ob plaži, telovadili. Vsak dan je zajemal zajtrk, dopoldansko malico na plaži, kosilo, počitek, popoldansko malico na plaži ter večerjo. Ob vseh obrokih so otroci dobili sok, čaj ali vodo in vsak dan sveže sadje. Večere smo jim popestrili z animacijskim programom stvari pa smo želeli tudi osvežiti in smo otrokom dodali nove aktivnosti (spoznavni večer, disko party, “Po čem sem si zapomnil Baško 2021,” ipd). Letošnje počitnice smo se vodiči odločili popestriti s piratsko avanturo in panoramskim izletom. Veliko otrokom se je prav izlet še posebej vtisnil v spomnim. Seveda nismo pozabili na nočno kopanje. Pred samim odhodom proti domu, smo si ogledali še tamkajšnji znameniti akvarij.

Vsak drugi dan smo se ob večerih odpravili tudi na sprehod po mestu, saj se obisku sladoledarjev, palačink in ostalim poslasticam, ki so mamljivo vabile vse turiste na ulicah, nismo mogli upreti. Ker je poudarek seveda na zdravstveni koloniji, smo število hitre hrane in nezdravih obrokov vodiči seveda omejili.

Menimo, da so v ospredju seveda otroci, katerim morska klima, morje in lega kraja lahko odlično pomagajo pri različnih zdravstvenih težavah. Verjamemo, da je veliko novih prijateljstev nastalo prav v času letovanja, saj se otroci iz okoliških vasi ne poznajo toliko in, da jih je letovanje na nek način tudi zbližalo. Vsakdanje druženje, različne igre, smeh in izraz sreče na njihovih obrazih je tisto, kar pedagoškega delavca notranje zapolni.

 Kot vodič se zavedaš, da si svoje delo opravil dostojno takrat, kadar te otroci in njihovi starši kljub temu, da je od letovanja že minilo nekaj časa, z nasmehom pozdravljajo. V času letovanja opazuješ in uživaš v njihovem smehu, igranju in si del njihovega veselja. Veseli te, da tvoja malenkost lahko razveseli in nariše nasmeh na otroški obraz. Vsak vodič se zavzema in prizadeva za to, da vsakemu posamezniku polepša, prvič, drugič ali zadnjič videne počitnice, počitnice na morju. Verjamem, da je vsak otrok ogromno prispeval k temu, da je tudi vodiču priredil delovne počitnice lepše!

Naše letovanje je bilo seveda podkrepljeno s finančnimi sredstvi, katere smo potrebovali za nakup animacijskih materialov in pripomočkov, s pomočjo katerih smo pripomogli k boljši izvedbi počitnikovanja. Posebna zahvala gre našemu glavnemu sponzorju, podjetju Varis Lendava ter direktorici mag. Sabini Sobočan. Ob tem se zahvaljujemo tudi podjetjem Nafta Strojna d.o.o., Virs d.o.o., PMSNS – MMONK, Pomurske Lekarne d.o.o., Megras d.o.o. ter Radenska. Hvala Vam, da ste nam bili v pomoč,” so za naš spletni portal zapisali animatorji!