Na lendavski občini ustanovili sindikat

Zaposleni v občinski upravi Občine Lendava so na ustanovnem sestanku v začetku meseca aprila ustanovili Sindikat Občine Lendava, ki deluje pod okriljem Sindikata občin Slovenije. Sindikat je postal pravna oseba z dnem izdaje odločbe Upravne enote Lendava o hrambi statuta, dne 14.04.2016. Danes dopoldne smo se pogovarjali s predsednikom sindikata, Boštjanom Kelencom.
V intervjuju za naš portal je uvodoma povedal nekaj pohvalnih besed o projektih, ki jih je Občina Lendava v zadnjih letih uspešno izpeljala ter o urejenosti lokalne skupnosti. Posebej se je dotaknil razglednega stolpa v Lendavskih goricah, ki je še vedno predmet vročih debat. Dodaja pa, da bi morali biti občani mogoče manj kritični in bolj konstruktiven sogovornik kot velikokrat izpade. Kritizirati in uničevati je namreč dosti lažje kot nekaj ustvariti. Zavedati se je potrebno, da za dobrinami, ki se ljudem zdijo samoumevne, mora tudi stati neka skupina ljudi, ki skrbi, da so nam na voljo. Misel zaključuje z izjavo, da to niso področja, s katerimi bi se sindikat ukvarjal.

Nakazana je bila potreba po sindikalnem organiziranju

Če pustimo uvodni razgovor ob strani in povzamemo pogovor, je sogovornik navedel, da so mnogi indici znotraj občinske uprave nakazovali na potrebo po sindikalnem organiziranju, ki pomeni ustavno in zakonsko pravico uslužbencev za zaščito svojih pravic, interesov ter delovnopravnega položaja nasploh. To pa je tudi poslanstvo Sindikata Občine Lendava. Pri motiviranju uslužbencev je bilo mogoče zaznati določen strah, ki pa ne bi smel biti utemeljen. Sindikat je namreč prostovoljna organizacija, ki se legitimno bori za pravice in interese zaposlenih, in ne organizacija, ki bi se neutemeljeno borila proti vodstvu občine, trdi Kelenc.

Kot predsednik sindikata bo, za zaščito delovnopravnega položaja članov težil h konstruktivnemu pogovoru z vodstvom. Z nasmehom doda, da če bo mu pa sogovornik na drugi strani prisluhnil, bo pa pokazal čas. Ker gre za institucijo v službi občanov, bo sindikat v določenih zadevah, če bo tako presodil, o položaju zaposlenih obveščal člane predstavniškega telesa ali preko medijev občane neposredno. Meni, da kakšen je položaj zaposlenih, ne sme biti skrivnost.

Predsednik sindikata želi, da bi bili uslužbenci na eni strani, in vodstvo na drugi, enakopravni sogovorniki, ter da se močnejši položaj vodstva nasproti uslužbencem ne bi zlorabljal. Seveda pa se mora vedeti kakšna je čigava vloga.

Organizirani pod Sindikatom občin Slovenije

Uslužbenci so se odločili, da se sindikalno organizirajo pod okriljem Sindikata občin Slovenije, saj bodo kot člani krovnega sindikata med drugim lahko deležni pravne pomoči njihove pravne službe in zastopanja v morebitnih delovnopravnih sporih. Sindikat občin Slovenije jim prav tako zagotavlja podporo in svetovanje pri uveljavljanju pravic iz delovnega razmerja.

Če se na hitro dotaknemo zakonodaje, Zakon o delovnih razmerjih namreč določa, da sindikat, ki ima člane zaposlene pri določenem delodajalcu, lahko imenuje ali izvoli sindikalnega zaupnika, ki ga bo zastopal pri delodajalcu. Če zaupnik ni določen, zastopa sindikat njegov predsednik. Predsednik sindikata ima tako pravico ter hkrati dolžnost zagotavljati in varovati pravice in interese članov sindikata pri delodajalcu.

Boštjan Kelenc je diplomiral na Fakulteti za upravo in je na občinski upravi zaposlen od leta 2008. S poletjem pa tudi zaključuje magistrski študij javne uprave.

lendavainfo-kelenc Pogovor z Boštjanom Kelencom. (Boštjan Kelenc, desno)

 • nadia

  Zajam ponuda sa 2% u 48 ruda: nadiat.375@gmail.com

  Pozdrav Nudimo kredite za pojedince i tvrtke na godišnjoj stopi 2%, uz veću brzinu i pouzdanost od 1000 € do 1.000.000 €. Možete dobiti 72 sati zahtjev za kredit za korištenje protokola. Sve je moguće, tako ligne.si posuditi novac bez napuštanja doma. E-mail: nadiat.375@gmail.com

 • nebodigatreba

  upam, da se s tem mobing zmanjša

 • nekdo

  Uf, ne kaže nič dobrega. Iz povedanega se jasno vidi, da gre za rumeni sindikat. Nekdo, ki je zaposlen v hiši strahov in mobinga in izreče takšne stvari, je zagotovo podaljšana roka delodajalca. Pa še popoln sindikalni amater je, povezan v nek sindikat, ki v tej državi nima nobene veljave in ga prav nihče ne upošteva. A ljudje na občini sploh vedo kam se včlanjujejo?

 • Roxy

  Včlanjujejo se v svoj polnopravni sindikat, lepo piše. To je pomembno. Povezujejo se pa v novega “občinskega” vseslovenskega.

  • nekdo

   Včlanjujejo se v županovega, povezujejo pa se v nepomembnega. Škoda, obstajajo bistveno boljše izbire, izbrali so najslabšo.

 • Lendava

  Vsak imperij se je zrusil. Tudi rimski, kak se te lendavski nebi. Vsi so se pa začeli gdaj s svojimi ljudmi začnes delati ko z smetmi. To ni privat firma in on ni privatnik. postal je amaterski.

  • MaliBumbar

   Res je. Do abarahama je dela kot profesionalec, po tistem, predvsem v zadnjih letih pa mu počasi zadeve uhajajo iz rok.

   Najboljše bo za vse, da gre za veleposlanika na Madžarsko ali kam drugam, ali pa prosi prijatelja Türka, naj mu zrihta kakšen posel pri OZN. Edina ovira je lahko jezikovne narave.

  • oo0oo

   Nauči se pravopis, preden pišeš…

   • 0o0o0

    Nauči se pravopisA, preden KAJ napišeš…
    Naša lepa slovenski jezik.

    • oo0oo

     Ma nemoj….madžarek

 • goga

  A bo zdaj na tapeti tisti, ki se ne bo včalnil v sindikat?
  Njega bo opazoval novi občinski direktor iz Ljutomera?