Na lendavskem gradu že 44. mednarodna likovna kolonija Lendava – odlivanje v bron

Po 21. LindArtu, ki je mednarodna likovna kolonija mladih umetnikov, se je včeraj na lendavskem gradu pričela že 44. mednarodna likovna kolonija – odlivanje v bron.

Javni zavod Galerija-Muzej Lendava, s svojim sedežem na lendavskem gradu, se je doma in po svetu uspešno uveljavil kot plodno shajališče najrazličnejših likovnih ustvarjalcev in se skozi čas oblikoval v prostor izvirnih likovnih manifestacij. Po tem, ko se je na lendavskem gradu letos končala že 21. mednarodna likovna kolonija mladih umetnikov, imenovana LindArt, se je včeraj začela že 44. mednarodna likovna kolonija – odlivanje v bron.

Poseben izziv je pomenilo leto 2005, ko je Galerija-Muzej Lendava uspela pridobiti svojo lastno mobilno livarno. Pomen le-te je nedvomno velik  in zasluži vso pozornost, saj najdemo v Evropi komajda kakšno likovno kolonijo, v Sloveniji sicer nobene, ki na podoben/profesionalen način pristopa oziroma izpostavlja delo na področju odlivanja v bron.

Odlivanje v bron ni le tehnično – tehnološki preporod lendavske likovne kolonije. Lastna livarna je likovno kolonijo odprla novi umetniški zvrsti ter tako omogočila nastanek nove – edinstvene zbirke (večjih in manjših)  bronastih skulptur oziroma plastik. Prava izjemnost dotične zbirke pa postane vidna šele ob razkritju dejstva, da mora skulptura, ki ostane za stalno zbirko, ostati unikatna. Še en odlitek istega modela se ne sme odliti.

Šest akademskih kiparjev

Na podlagi zbranih prijav, k sodelovanju navadno povabijo šest akademskih kiparjev ter dva mojstra za odlivanje, ki udeležencem pomagata do materializacije ustvarjalnih idej. Vsakemu udeležencu zagotovijo prenočišče, prehrano, ustrezen prostor za delo, kot tudi umetniški material (glina, vosek, gips, silikon, bron). Na koloniji nastala dela postanejo del stalne zbirke bronastih kipov, ki je postavljena v podstrešni galeriji; dokumentirana pa so tudi v spremljevalnem barvnem katalogu.

Prevladujoč cilj likovne kolonije je ustvariti edinstveno mednarodno zbirko male plastike v bronu oziroma tovrstno kiparsko zbirko sodobne umetnosti na območju Slovenije, ter njena bogatitev z edinstvenimi eksponati, ki so na ogled le v galeriji, nastajajo pa v času trajanja likovne kolonije, na kraju samem, v izvedbi ustvarjalcev.

Fotografije: Galerija-Muzej Lendava