Na krvodajalski akciji v Turnišču se je zbralo kar 55 krvodajalcev

Ker je veliko krvodajalcev na dopustih, drugi pa so po službah, je poletni čas običajno najbolj kritičen zaradi pomanjkanja krvi, ki ga potrebujejo bolnišnice, zlasti oba univerzitetna klinična centra. In zato ne preseneča, da Rdeči križ Slovenije, predvsem območna združenja in krajevne organizacije, tudi v teh vročih poletnih dnevih, ko so mnogi krvodajalci na počitnicah, organizira krvodajalske akcije.
Odziv krvodajalcev je sicer soliden, a vseeno nekoliko nižji, kot na akcijah, ki potekajo v času, ko ni dopustov in počitnic. Tako je bilo tudi v Turnišču, kjer se je, v prostorih Občine Turnišče, 55 prostovoljnih krvodajalcev odzvalo vabilu Krajevni organizaciji rdečega križa – KO RK Turnišče in darovalo kri, katero je zbirala ekipa Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor. Zraven je bilo tudi nekaj darovalcev, ki so več desetkrat darovali kri, predsednica KO Rdečega križa Turnišče, Angela Slamek pa je še posebej vesela, da se je tokratne krvodajalske akcije udeležilo sedem oseb, ki so prvič darovali najbolj dragoceno tekočino. To pa pomeni, da prostovoljno krvodajalstvo, kljub krizi pri nas ne bo zamrlo.

Na tokratni krvodajalski akciji, ki so jo pomagali pripraviti aktivistke in aktivisti KO RK Turnišče ter Občina Turnišče, kjer živi okoli 3.300 ljudi, je kri daroval tudi turniški župan Borut Horvat. Zaveda se namreč, da darovati kri pomeni biti solidaren z ljudmi, s katerimi živiš. Dejanje, ki nič ne stane, pa vendar je v najtežjih trenutkih odločilna. Darovanje krvi sicer nič ne boli in je običajno, ne le humanitarno, temveč tudi za darovalca zdravo. Sicer pa, KO RK Turnišče, šele od leta 2016 tovrstne krvodajalske akcije organizirajo v svoji občini, natančneje v prostorih Občine Turnišče. To je po besedah predsednice KO RK Turnišče Angele Slamek, bila njihova dolgoletna želja. S tem so namreč odvzem krvi približali ljudem, ki so se pred tem običajno morali na krvodajalske akcije peljati v Lendavo, Mursko Soboto ali celo Maribor …