Na križevski osnovni šoli ustvarjajo kratkoigrani film

V organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije, v teh dneh poteka več raziskovalnih in ustvarjalnih taborov za mlade. En izmed takih se odvija tudi na osnovni šoli (OŠ) Križevci pri Ljutomeru, kjer okrog 30 osnovnošolcev iz vse Slovenije snema kratkoigrani film.
Na OŠ Križevci pri Ljutomeru okrog 30 osnovnošolcev iz celotne Slovenije kuje kratki, 15-minutni film, ki ga nameravajo v jeseni predstaviti na beograjskih dnevih ekološkega filma, Green fest. Tega snemajo v sklopu glasbeno filmskega tabora, katerega organizator je Zveza za tehnično kulturo Slovenije. Bistvo omenjene delavnice je tudi spoznavanje ustvarjanja filmske glasbe in glasbenih misli, sodelujoči pa imajo med drugim tudi možnost pogovarjati se in sodelovati z mednarodnimi in domačimi glasbenimi ustvarjalci.

Ljutomerski kasači ne morejo tekmovati, ker so bolni, mladi pa raziskujejo, kaj naj bi bil vzrok za to. Kasneje odkrijejo, da nepridipravi zlivajo onesnaženo vodo v potok, od koder se kasači napajajo, zlobneži pa gredo v zapor. Tako nekako poteka scenarij filma. Udeleženci tabora delajo z veseljem in zanosom, pohvali pa jih tudi njihov mentor, Marko Wolf. V filmu kot glavna igralka nastopa Mia Baškovič iz Kopra.

Med tem ko nekateri v naravi snemajo, pa v osnovnošolskih prostorih nastaja glasba za film. Poleg že znanih uspešnic, tudi avtorska. Sodelujoči se med snemanjem filma med drugim spoznavajo z najmodernejšo produkcijsko filmsko opremo, z modernim pristopom dela, z delom s kamero, različnimi inštrumenti, lučjo, scenarijem, kompozicijo, produkcijsko opremo in z osnovno montažo filma. Križevski glasbeno-filmski tabor se bo zaključil jutri.