Na Goričkem bo Madžarska odprla dva mejna prehoda

Madžarska je 17. marca v sklopu zajezitve širjenja koronavirusa uvedla najbolj drastičen ukrep in sicer zaprtje mej z vsemi svojimi sosedi za potniški promet. Edina mejna prehoda, ki sta ostala odprta, sta mejna prehoda v Dolgi vasi in v Pincah, Goričko pa je s tem ostalo brez odprtih mejnih prehodov. To se bo sedaj spremenilo.
V preteklih dneh je madžarski zunanji minister Péter Szijjártó navezal stike s predsednikom krovne manjšinske organizacije Ferencem Horváthom in s poslancem Železne županije Zsoltom V. Némethom. Razpravljali so o problematiki zaprtja slovensko–madžarske meje, saj se oba odprta mejna prehoda nahajata na nižinskem delu Prekmurja. Zaradi tega morajo na Goričekem in v Porabju živeči voziti veliko daljšo pot, da bi lahko prečkali mejo. Z včerajšnjim dnem sta se Péter Szijjártó in minister za zunanje zadeve RS Anže Logar dogovorila, da bodo odprli mejna prehoda Hodoš–Bajánsenye in Čepinci–Verica. Tako bodo lahko madžarski in slovenski državljani zaradi službenih obveznosti in obdelovanja zemlje po dveh tednih vnovič prečkali slovensko–madžarsko mejo tudi na Goričkem.

Na sosednjo Madžarsko ste sicer do sedaj lahko prišli le na treh kontrolnih točkah. To so Pince, kjer se lahko tranzitni koridor uporablja neprekinjeno, nekdanji mejni prehod Pince R1/232, kjer lahko mejo prestopajo samo državljani Slovenije in Madžarske, in Dolga vas.

Minister za zunanje zadeve RS, Anže Logar, med videokonferenco s Péterom Szijjártóm.